Minkä koossa häviää, sen sympaattisuudessa voittaa – Flow Festival Ljubljana 26.–28.6.2015, päivä 1

Tänä vuonna ensi kertaa järjestettävä Flow Festival Ljubljana vanhan tupakkatehtaan alueella hieman keskustan ulkopuolella on pienempi kuin suomalainen isosiskonsa, mutta minkä se koossa häviää, voittaa se sympaattisuudessaan.

Set-up on tuttu Helsingin kävijöille: tee-se-itse -penkkejä, tyynyjä ja kalusteita, erinomaisia visuaaleja, valoja, lamppuja ja lasereita, katutaidetta sekä graffitia – sitä kaikkea, mikä tekee Flow’sta Flow’n.

Flow avautuu erinomaisessa säässä: festivaalivieraita hellii auringonpaiste sekä 25 asteen lämpötila. Valtaosa yleisöstä on paikallisia, mutta suurena ryhmänä kävijöiden joukossa erottuvat – yllätys, yllätys – suomalaiset.

Perjantaina kello 17.10 tunnelma on odottava. Festivaalivieraat jonottavat pääsyä alueelle. Festivaalin avaa The Stubs, joka kiittää yksinäistä yleisöään saapumisesta paikalle. Itävaltalainen DJ-kollektiivi ETEPETETE avaa Gallery Barin ohjelmiston. Graffititaiteilija Azram ljubljanalaisesta 1107-graffitiklaanista viimeistelee festivaaliteostaan.

Heikki, Akseli ja Eeva, Bryssel/Helsinki

Ystävykset matkustivat Ljubljanaan Flow’ta varten, mutta meinaavat samalla reissulla harrastaa myös turismia Slovenian pääkaupungissa. Kolmikon toimesta on koluttu kaikki Suvilahden Flow’t, vain alkuaikojen Makasiineilla järjestettyjä Flow-festareita on jäänyt käymättä. Kaikki tahtovat kovasti  nähdä Pet Shop Boysin, Heikkiä kiinnostaa lisäksi Derrick Mayn esitys.

– Ljubljanan Flow on rauhallinen, söpö, kaunis ja rento. Täällä on kaunis valo. Tapahtuma muistuttaa alkuaikojen Flow’ta Suomessa.

Patrick Neuntausend, Frankfurt

Patrick vieraili viime kesänä ensimmäistä kertaa Helsingin Flow Festivaleilla ja kokemus oli niin erinomainen, että hän päätti matkata tänä vuonna festivaali- ja puutarhajuhlamatkalle Ljubljanaan. Patrickia artistikattauksessa kiinnostavat eritoten Derrick May, Bonobo, DJ Koze, Caribou sekä Roísín Murphy.

– Artistivalinnat ovat hyviä. Festivaali on pienempi kuin Helsingissä, mutta järjestelyt toimivat hyvin.

Bosnialaisräppäri Edo Maajka ottaa yleisönsä. Taka-alalla DJ Soul, oikealla tuplaaja MC Frenkie.

Antti, Helsinki

Antti saapui Ljubljanaan ja Flow’hun Euroopan road-tripiltään Saksasta suomalaisten, saksalaisten ja portugalilaisten ystäviensä kanssa. Antti on käynyt Helsingin Flow’ssa kaksi kertaa. Ljubljanan Flow’ssa kiinnostavat Run The Jewels ja Pet Shop Boys. Positiivinen uusi tuttavauus oli bosnialaisräppäri Edo Maajka.

– Tila sekä festivaalin atmösfääri ovat flowmaisia, mikä on varmasti hyvä asia fiiliksen kannalta, mutta onko se sitä busineksen kannalta, niin siitä en ole ihan varma.

Paikallinen DJ Zhe soittaa perjantain alkuillassa Gallery Barissa.

Špela, Ljubljana

Špela on Flow’ssa työn merkeissä – hän toi UAUU (Univerzalni Atelje Uličnih Umetnosti, suom. “Universaali katutaiteen ateljé”) gallerian festivaalien pop-up -taidekauppaan. UAUU:n porukka päätti osallistua festivaalihulinaan, koska he kokivat, että Flow’ssa sulautuvat yhteen taide, musiikki ja kulinarismi.

– Tulimme tänne auttaaksemme Ljubljanan taideyhteisöä. Olimme myös rakentamassa festivaalia ja teimme suuren osan somistuksista – maalasimme penkkejä, seiniä ja kukkalaatikoita workshopissa koko viikon ajan. Mielestäni tämä on erinomainen mahdollisuus useille slovenialaisille tuoda itseään esille. Festivaali tekee myös hyvää Ljubljanan taideyhteisölle, joka on maan pienestä koosta johtuen vähälukuinen ja siksi hieman sisäänpäinkääntynyt. Flow on iso festivaali Ljubljanan mittakaavassa ja artisti-line-up on mielestäni hyvä Ljubljanaan.

Venetsian biennaalessakin tänä vuonna nähdyn slovenialaisen Jašan installaatio Flow’ssa. Slovenialaisen Ziggin perustaja Žiga Nahtigal esittelee kustomoituja Flow Festival Ljubljana -sätkäpapereita.

Laurie & Daisy, Lontoo

Laurie ja Daisy matkustivat Flow’hun Lontoosta. Flow kiinnosti, koska Daisy vieraili kesän 2014 Helsingin Flow Festivaleilla ja hänellä oli tapahtumasta vain hyvää sanottavaa. Nuoripari tuli kuuntelemaan erityisesti Metronomyä, Caribouta sekä DJ Kozea.

Tunnelma Ljubljanan Flow’ssa vaikuttaa pariskunnan mielestä hyvin Helsingin kaltaiselta ja ruokapuoli on kunnossa. Erityispropsit saa Ljubljanan Flow’n tapahtumapaikka Tobačno mesto, joka on heidän mielestään varsin “wicked”. Festivaalin jälkeen he suunnittelevat katsastavansa kauniin ja romanttisen Bled-järven tunnin matkan päässä Ljubljanasta luoteeseen.

DJ Bakto tanssittaa juhlakansaa 1990-2000 lukujen räpin ja r’n’b:n tahtiin. Suomalainen DJ Kiki avaruusaluksessaan Ljubljana Backyardilla. Gallery Barin valot. José Gonzalézin esiintymisessä on hypnoottista taikaa.

Teksti: Linda Söderholm
Kuvat: Sara Brizani & Linda Söderholm