Skaala on mieletön! – Menkääpä rockkeikalle, sillä CMX on hirmuisessa iskussa

10.12.2016 20:24

Yllekirjoittanut missasi syystä tai toisesta viime vuoden joulukuussa soineen CMX:n harvinaisuuskiertueen (ne olivat olleet ilmeisen hyviä konsertteja, kuten myös eräs show vuonna 2013), mutta onneksi tänä vuonna ei tapahtunut mitään näin hirvittävää.

Sillä olisihan se ollut kamalaa, mikäli CMX:n Kuljettuja teitä, harvoin kuultuja lauluja 2016 -rundi olisi jäänyt kokematta. Bändi vaikuttaa nimittäin olevan niin soitoltaan, laulultaan, soundeiltaan, valoiltaan kuin tunnelmaltaankin lyömättömässä iskussa, joten hyvät Joensuun, Kuopion, Oulun ja Jyväskylän ihmisyksilöt, älkää jättäkö jäljellä olevia keikkoja väliin.

Tampereen loppuunmyydyllä Klubilla ajatukset ajelehtivat kiertueen otsikkoon nostettuun ”harvoin kuultuja lauluja” -sanakolmikkoon. Kaikki kunnia Kultanaamiolle ja monelle muulle ansiokkaalle lähes koko kansan hitille, mutta ehkä ne voisivat vastaisuudessa(kin) viihdyttää sitä auringonpaisteessa ilakoivaa festivaalikansaa (sikäli kun rockfestivaalit vielä buukkaavat rockbändejä).

Kun CMX saapuu tänä päivänä ikifanien täyttämälle rockklubille (joihin rockbändejä vielä onneksi buukataan), lähes laulu kuin laulu on kaikkien paikalle saapuneiden tiedossa – tai jopa osa heidän dna:taan. Ainakin Tampereen sakeaa ilmaa hengittäessä jäi kiistämättä sellainen fiilis, että Cloaca Maxima -diggarit nauttivat nimenomaan näiden vähemmän elävää elintilaa viime vuosina – jos koskaan – saaneiden sävellysten liveluennoista.

Sataminuuttisen keikan äärellä nousi mieleen myös Tapani Kansan maineikas ”skaala on mieletön” -lausahdus. Sillä onhan CMX:n repertuaarin laajuus jotakin aivan huimaa, jopa kansainväliseen mittapuuhun naulattuna. Pian 32-vuotias yhtye siirtyy täydellisen luontevasti Kolmikärki- ja Veljeskunta-levyjen progressiivisesta hardcoresta hieman tuoreempien levytystensä… no, vähän erilaisen materiaalin äärelle.

Jäikö mikään harmittamaan? Kieltämättä se, että Parvatin tietäjä päättyy niin ”lyhyeen”, sillä sitä lopussa kuultavaa vyörytysriffittelyähän nimittäin kuuntelisi vaikka kuinka pitkään. Niin ja olisihan siihen perään voinut sen Punaisen komentajan soittaa? No, Talkkarin 10-vuotisjuhlia odotellessa! Kai sellaiset ovat sentään luvassa?

Tässä soi Taivas ja helvetti:

Lisää luettavaa