Speed Metal Party 35 vuotta – Tampereen hevibakkanaali tarjosi jälleen rivakan annoksen pikametallia

Speed Metal Party, Tullikamarin Pakkahuone (Tampere), 19.8.2023
21.8.2023 09:34

Teksti ja kuvat: Marko Säynekoski

Aika tarkkaan 35 vuotta sitten Tampereen Tullikamarin Pakkahuoneella vietettiin kaikkien aikojen ensimmäiset Speed Metal Partyt. Tapahtuman taustavoimina toimi lähinnä Prestigen ja Dethronen miehistöä. Bändit olivat jo keikkailleet suunnilleen jokaisella kotiseutunsa nuorisotalolla ja muissa alaikäisille avoimissa paikoissa, joten yhtyeet kaipasivat vaihtelua ja halusivat edelleen palavasti päästä soittamaan. Siitä syntyi ajatus uuden tapahtuman järjestämiseksi.

Syyskuun 22. päivänä vuonna 1988 Tullikamarin Pakkahuoneen tiiliseinät saivat todistaa nuorten speed metal -bändien ilotulitusta tuoreeltaan, sillä vain kuukautta aiemmin avatussa kulttuuripyhätössä ei ollut vielä ehditty monia tapahtumia järjestämään.

Siihen aikaan speed metal eli Suomessa vahvaa nousukautta. Bändejä riitti ja bändien välinen tiivis yhteistyö sekä kirjeenvaihto takasivat sen, että Speed Metal Partyn oli varsin helppo houkutella yhtyeitä esiintymään.

Ja kun nuorilla miehillä intoa riitti, samanlaiset kekkerit pantiin pystyyn hyvin pikaisesti ensimmäisten jälkeen. Kaiken kaikkiaan syksyllä 1988 ja vuoden 1989 puolella järjestettiin reilut puolenkymmentä tapahtumaa.

Vahva osasyy Speed Metal Partyjen kuihtumiseen oli Prestigen ja Dethronen menestys. Prestige sai levytyssopimuksen jo samana päivänä, kun ensimmäinen tapahtuma järjestettiin, ja Dethronekin aika pian sen jälkeen. Bändeillä alkoi olla kysyntää muualla sen verran, ettei aikaa ja energiaa enää riittänyt tapahtuman järjestämiseen.

Sitten alkoi pitkään jatkunut hiljaiselo, joka päättyi vuonna 2018. Vanhat jo hajonneet bändit olivat alkaneet koota rivejään uudelleen, lähinnä kai hauskanpidon merkeissä. Prestigen kitaristi Jan ”Örkki” Yrlund koki revival-tunteen ja pohti, että ehkä Speed Metal Party kannattaa herättää uudelleen eloon.

Nuoruusvuosien into oli vaihtunut realismiin. Ehkä pelkästään kotimaisten esiintyjien voimin tapahtuma ei saisi tarpeeksi yleisöä liikkeelle. Siksi tapahtumaan palkattiin kanadalainen Razor vauhdittamaan lipunmyyntiä. Bändi täytti omalta osaltaan tehtävänsä, ja tapahtuma myi loppuun. Siten oli helppo päättää, että Speed Metal Party saa jatkoa vuosittaisena tapahtumana ja ulkomaalaisia esiintyjiä nähdään myös jatkossa.

Kun kerran 35-vuotisjuhlavuodessta oli kysymys, Speed Metal Party tarjosi tänä vuonna erikoisohjelmaa. Jo ensimmäisessä tapahtumassa esiintynyt Necromancer on ehtinyt virallisesti lopettaa, mutta yhtye päätti lähteä juhlan kunniaksi mukaan erikoiskokoonpanolla. Illan päätti saksalainen speed metal -veteraani Holy Moses, joka mitä ilmeisemmin esiintyi viimeistä kertaa Suomessa, sillä yhtye aikoo pistää pillit pussiin joulukuussa, kun bändin laulajatar Sabine Classen täyttää 60 vuotta.

Jo nyt on varmaa, että Speed Metal Party näkyy ja kuuluu ensi vuonna. Tapahtuman päivämääräksi on merkitty 17.8.2024 ja kaksi bändiäkin on jo buukattu: Prestige ja Dethrone.

Kuvagalleria

Dethrone

Prestige

Necromancer

Holy Moses

Lisää luettavaa