Yksi maailman tiukimmista livebändeistä – Jon Spencer Blues Explosion | Klubi, Tampere 20.7.2014

Ladies and gentlemen, coming all the way from New York City – The Blues Explosion! Yeah!

Jon Spencer Blues Explosion on kiistatta eräs maailman tiukimmista livebändeistä, eikä kiertueväsymyksestä ollut Tampereen Klubilla tietoakaan. Päinvastoin − olihan yhtyettä odotettu takaisin näille leveysasteille jo reilun vuosikymmenen ajan. Itsensä mukavaksi juonut yleisö aloittikin pitin heti yhtyeen asteltua lavalle. Ja voi pojat, soittivatko he kovaa − aika helvetin kovaa.

Tiukkoihin nahkahousuihin sonnustautunut, 49-vuotias kävelevä fallos-symboli Jon Spencer oli kuin kiimainen ja raivotautinen rakkikoira, kitaristi Judah Bauerin ja rumpali Russell Siminsin hoitaessa tonttinsa eleettömän moitteettomasti siinä sivussa.

Keikan kohokohdiksi nousivat käsittämättömällä, mielipuolisella pieetillä esitetyt High Gear ja keikkakokemusta parhaiten nimensä puolesta kuvaava, Bauerin laulama Fuck Shit Up. Jack The Ripper -ikivihreään yhdistynyt Beastie Boys -coveri She’s On It ei jäänyt paljoa jälkeen, ja nämäkin esimerkit joudun ottamaan ulkomuistista. Kohkauksen ja maanisuuden edessä ei paljoa settilistaa mietitty tai pistetty muistiin, vaan yleisö söi suoraan kädestä.

Röökipaikan ja lavan sivustan välillä rampannut Dave Lindholm kuolasi yhtyeen kitaroiden perään. Lavalle lensi kahdet alusvaatteet, rintaliivit ja hattu. Sillä välin Jon Spencer työnsi mikrofonin suuhunsa ja jatkoi laulamista, samalla soittaen thereminia käsillään ja suussaan olevan työvälineen piuhalla, vain laukaistaakseen heti perään valkoista kohinaa täynnä olevan kitaraosuutensa ilmoille. Edessäni seissyt vaaleahiuksinen nainen kiljui hysteerisesti koko keikan ajan, enkä ihmettele miksi. Jon Spencer Blues Explosion, jos mikä, on lähimpänä korvien välistä seksiä kuin kenties mikään tietämäni asia.

Ladies and gentlemen – The Blues Explosion! Yeah! Shit, I mean, YEAH!

Vuosia kestänyt levytys- ja keikkatauko on tehnyt yhtyeelle hyvää. Uskonkin, että Heavy Trash -sivuprojektin parissa tauon aikana häärinyt Jon Spencer potkaisi siinä sivussa helvetin takaoven kumoon, paiskasi kättä Robert Johnsonin ja Las Vegas -kauden Elviksen kanssa ja pummasi juoman jos toisenkin siinä sivussa – niin suurella intensiteetillä yhtye kappaleensa esitti. JSBX naittaa saman aurinkovarjon alle syvän etelän maanisen blues-paranoian, hip-hop -rytmiikan ja New Yorkin staattisen coolin hulinan – no mean feat! Muutenkin yhtye koostui niin ikään kolmen hengen rytmiryhmästä.

That’s right, ladies and gentlemen − thank you for letting me into your home. YEAH!

Ainoa nipottamisen aihe tuntuukin olevan viimeisenä kuullun Bellbottomsin, eli yhtyeen parhaan kappaleen, runnottu ja tiivistetty sovitus. Keikka oli muilta osin sanalla sanoen täydellinen. Rakastan tätä bändiä.

Ladies and gentlemen, one more time − The Blues Explosion! Yeah! Thank you very much!


TEKSTI:

Juho Äijö

KUVAT:

Mikko Meriläinen