Kolumni: Funkiestin Juhan räppiräjähdys

"Kaupan sohva itsessään on yksi suomihopin legendaarisimpia hahmoja", muistuttaa Arttu Tolonen.
18.6.2016 13:53

Yhdellä ihmisellä voi olla yllättävän suuri vaikutus, kun sattuu olemaan oikeassa paikassa oikeaan aikaan ja vielä tekemässä oikeaa juttua. Yksi ihminen voi muuttaa jossain maailman kulmassa kaiken.

Yksi sellainen on Funkiestin Juha ja hänen kulmansa oli suomalainen hiphop.

”Juhan kaupassa kuluttajan ja tuottajan raja hämärtyi jo 90-luvulla.”

Kun Juha perusti räppiin keskittyvän levykauppansa Helsinkiin, Tavastian naapuriin vuonna 1995, nykytilanne oli mahdoton kuvitella. Suurimmalle osalle ihmisistä suomalainen ja varsinkin suomenkielinen rap oli yhtä kuin Raptori, tuo usein turhaan pilkattu muinaiskauden hiphouse-pumppu. Ajatus, että siitä tulisi yksi maamme suosituimpia musiikkityylejä oli aika mahdoton.

Funkiestin Juha teki alusta lähtien kulttuurityötä. Hän myi omakustanteita ja zinejä. Kaupan keskustelupalstan ympärille syntyi elinvoimainen yhteisö.

Ja mikä tärkeintä, Juhan Fjuu Records julkaisi aloittelevien tekijöiden levyjä. Listalta löytyvät muun muassa Ruudolf, Eevil Stöö, Loostkoosiksi muuttunut Lost Cause, nykyään Särrenä tunnettu Paperwork ja Chydeone.

Omiin projekteihimme bongasimme Juhan julkaisuilta Nikon & Tapsan, joista Niko tunnetaan nykyään paremmin Kalifornia-Kekenä, sekä Saurus-nimisessä yhtyeessä vaikuttaneen Keskenin. Kaikki kolme päätyivät Giant Räbätin 1. erä -levylle (2008).

Kaiken mainitun lisäksi Funkiestin Juha tarjosi kaikille paikan, jonne tulla faneista muusikoihin ja muihin skenejulkkiksiin. Ja kaupan sohva itsessään on yksi suomihopin legendaarisimpia hahmoja.

Funkiest tarjosi kulttuurille kasvualustan ja ihmisille kanavan, jonka kautta toteuttaa itseään eri tavoin. Ja vaikka musiikkiteollisuuden rakennemuutos on osasyy siihen, että kauppa lopettaa, Juha oli omalla tavallaan aikaansa edellä. Monilla teollisuudenaloilla tulevaisuus kuuluu niille yrityksille, jotka kykenevät tarjoamaan ihmisille toiminta-alustan. Juhan kaupassa kuluttajan ja tuottajan raja hämärtyi jo 90-luvulla. Energiateollisuudessa se tapahtuu vasta nyt.

Uutinen Funkiestin lopettamisesta synnytti Facebook-ryhmän, jossa ihmiset jakoivat muistojaan kaupasta. Muistelijoiden joukossa oli ulkopaikkakuntalaisia gangstaräppäreitä, olarilaisia, itseni kaltaisia skenen liepeillä toimineita tyyppejä ja ainakin yksi suurtakin suurempaa kansansuosiota nauttiva tähti.

Funkiestin Juha pisti alulle hitaasti kasvavan räjähdyksen, joka muutti suomalaista musiikkia.

Teksti: Arttu Tolonen

Julkaistu alun perin Soundissa 6/2016

Lisää luettavaa