AIJA PUURTINEN & RYTMIRAIDE ALLSTARS: Brooklynin satu

AIJA PUURTINEN & RYTMIRAIDE ALLSTARS
Brooklynin satu
Turenki

Suomalaisten Amerikan-siirtolaisten kohtaloista sävelletty Brooklynin satu on upea todiste teemalevyjen vaikuttavuudesta. Vuonna 2011 sanoittaja Perttu Hemminki alkoi ideoida kappaleita vieraan mantereen suomalaisyhteisöstä muusikkokonkarien Aija Puurtisen ja Esa Kuloniemen kanssa. Sanoitustyö vei Hemmingin myös useille Amerikan-matkoille. Laulukieliksi valikoituivat niin englanti kuin finglish, lainasanoilla maustettu suomi.

Juuri amerikansuomen reteä rytmikkyys soveltuu erinomaisesti tarinankerrontaan. Lystikkyydestään huolimatta finglishille ei naureskella, vaan kieli on väline elollistaa kaukaiset tapahtumat. Esimerkiksi albumin nimikkokappale kertoo Brooklynin-työläisten karuista elinolosuhteista, yhteisöllisyydestä ja pienistä haaveista koskettavilla tuokiokuvilla.

Miltei kaikilla kappaleilla laulava Puurtinen tulkitsee sielukkaasti ja vivahteikkaasti kielestä riippumatta, eikä lahjakas ja kokenut muusikkojoukko haitareineen ja huuliharppuineen jää varjoon: kansanmusiikin, iskelmän ja bluesin keitoksessa on rujoa vetovoimaa. Albumi on merkittävä tallentaessaan katoavaa kulttuuriperintöä mutta ennen muuta osoitus tarinankerronnan voimasta.