APHEX TWIN: Syro

Arvio julkaistu Soundissa 10/2014.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

APHEX TWIN
Syro
WARP

Irlantilaissyntyinen, mutta sittemmin skotlantilaistunut konemusiikin pioneeri, säveltäjä ja dj Aphex Twin, jonka edellisestä studioalbumista on ehtinyt kulua jo 13 vuotta, ei ole vuosien radiohiljaisuudesta huolimatta huilannut joutilaana. Laboratoriossa on kokkailtu jos jonkinmoisia keitoksia sen seitsemällä pseudonyymillä. Nyt julkaistu Syro on koottu vuosien saatossa syntyneistä kappaleista, ja albumille sisällytettyjä biisejä on äänitetty vähän siellä sun täällä sukulaisten, tyttöystävien, kummien ja kaimojen kanssa. Tulos: näpsäkkää konemusiikkia mahtavan kierolla soundimaailmalla.

Lisämaustetta soppaan on toki tuonut myös Syron guerillamarkkinointi: ennen levyn julkaisua internetiin ”vahingossa” vuotaneet ennakkotiedot, pidget-englannilla kirjoitetut lehdistötiedotteet, Lontoossa leijaillut Aphex Twin -logolla varustettu ilmalaiva ja New Yorkin katukuvaan samalla teemalla ilmaantunut stencil-katutaide kaikki enteilivät jotain suurta. Ja melkoinen järkäle tämä onkin − 12 kappaletta viestejä ulkoavaruuteen, videopelien säestykseksi, ihan vaan meditaatiomusiikiksi tai jopa diskoon. Syron kompleksisuudesta viestii myös albumin tekoon vaaditun raudan määrä: 138 eri laitetta syntetisaattoreista samplereihin ja rumpukoneista vocodereihin.

Klassista, elektronista ja populaarimusiikkia sekä ambientia, teknoa, hiphopia, elektroa, housea, breakbeatia, drum’n’bassia ja mitä tahansa muuta genreä suvereenisti tuotannossaan yhdistelevä Aphex Twin on tehnyt sen taas, eli koonnut padallisen elementtejä, jotka kuulostavat varsin omituisilta, mutta silti harkituilta ja yhtenäisiltä ja jotka jollain oudolla matematiikalla muodostavat sangen ehjän sekä päräyttävän kokonaisuuden. Tämä lieneekin nyt sitä IDM:ää parhaimmillaan. Kansitaide on taattua Aphex Twiniä ja kappaleet on nimetty juuri niin kryptisesti kuin miltä musiikkikin kuulostaa. Syro on kaikessa vinksahtaneisuudessaan mielenkiintoisinta mitä on kuultu ja nähty hetkeen.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa