Arvio: Alansa pioneeri eli 80-luvulla lyhyen mutta kiivaan hetken – Bastardsin uusi kokoelma niputtaa bändin koko tuotannon

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Antti Luukkanen.

Arvio

Bastards
Arctic Hardcore - Complete Studio Recordings & Rare Rehearsal Tapes
Svart

Suomalaisen hardcoren varhaishistoria on ehdittyä myllätä läpikotaisin, ja tamperelaisen Bastardsinkin asema tienraivaajana on moneen kertaan tunnustettu. Silti tätä jämerää kokoelmaa kuunnellessa yhä tuntuu, että yhtye jäi Kaaoksen ja Riistettyjen kaltaisten kollegojensa varjoon, vaikka oli niiden kanssa ihan samaa tasoa.

Arctic Hardcore niputtaa bändin koko tuotannon. Koska materiaalia on paljon, ei sitä ole järkeä ottaa haltuun yhdellä istumalla. Kokoelma toimiikin paremmin soivana lähdeteoksena.

Kolmen cd:n (tai kuuden lp:n) aikana ehtii pohtia, miksi Bastardsin taru jäi aikalaisiaankin lyhyemmäksi (aktiivikausi 1981–1983). Vaikka se osasi asiansa, ja älinä, mölinä ja riittävän hyvin kasassa pysyvä soitto täyttää genren laatuvaatimukset, se jäi kuitenkin yhdeksi aikansa hoocee-bändiksi muiden joukossa. Sekä englanniksi että suomeksi tekstittäminen ja toisinaan liian pitkiksi venähtävät biisit kielivät tietynlaisesta identiteettiongelmasta. Ehkä bändi olikin vain oman aikansa kestänyt harrastus?

Valmiiksi faneina oleville runsas paketti on tietysti mannaa. Esimerkiksi perustamisvuoden treeninauhat ovat yllättävän hyvätasoisia. Parhaimmillaan Bastards taisi olla Propaganda Recordsin kolmella kokoelmajulkaisulla Russia Bombs Finland, Hardcore ’83 ja Propaganda Live.

Julkaisijalleen tyypillisesti Arctic Hardcore on huolella ja tyylitajulla toteutettu.

Lisää luettavaa