Arvio: Arvot tärkeysjärjestykseen – Haamun funkyn hiphop-grooven keskiössä on aina perhe

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

Haamu
Perhe
Pihlderberg

Liekö vanhempi kansa huomannut, että tänä päivänä terveimmän järjen ääni kuuluu usein räppärien suusta?

Todisteeksi esitän Tre-Funk III:ssä avaruusmaisempaa matkailua harrastavan Haamun Perheen. Viidennellä sooloalbumillaan mies liikkuu maanläheisissä kuvioissa perimmäisten arvojen parissa. Koronaeristys ja lapsen syntymä ovat panneet riimittäjän miettimään, mikä tässä maailmassa on loppujen lopuksi tärkeintä.

Haamun lähtö ei ollut helppo. Neuvostoliiton raunioista Suomeen muuttanut köyhän ukrainalaisen yksinhuoltajaäidin muukalaispoika. Poika ei kuitenkaan katkeroitunut, vaan kasvoi ymmärtämään, miten asetelman sudenkuopat vältetään. Perhe on ei-tippaakaan-sinisilmäinen kiitos ja ylistys niin äidille, veljelle kuin puolisolle ja lapselle, vaikka epäluotettaviin Hyvän päivän ystäviinkin on törmätty.

Vaivattomasti rullaavat riimit ovat alusta loppuun pelkkää asiaa, hyviä oivalluksia ja huumoria sisältäen. Pääsääntöisesti smoothit taustat ovat minulle vaikeampi pala, vaikka ymmärrän, että näin henkilökohtaisten ja tärkeiden asioiden äärellä aiemmin ärhäkämpää menoa suosinut Haamu on halunnut varmistaa lyriikoiden perillemenon. Parhaiten minuun puree levyn funkein, tunnelmaltaankin mystisin ja yhteiskunnallisesti terävä Susi. Mukavalla groovella vääntää myös Elementis. Taustojen professionaali anonyymiys syö kuitenkin yhden tähden kokonaisuudelta.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa