Arvio: Tuomari Nurmion ja Knucklebone Oscarin mainio yhteislevy huipentuu hillitömään Tom Waits -versioon

Arvio julkaistu Soundissa 8/2022.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Tuomari Nurmio & Knucklebone Oscar
Believe It Or Not
Stupido

Tuomari Nurmion ja Knucklebone Oscarin sinänsä yllättämätön yhteistyö kantaa viimein kokopitkää hedelmää. Judge Meets The King -ep (2018) antoi jo esimakua siitä, kuinka optimaalisesti sielujen veljeys toimii, kun artisteja riivaa yksi ja sama evoluution myötä rock’n’rollin syntyyn johtanut pyhä henki. Believe It Or Not -albumilla Nurmio ja Knucklebone porautuvat jälleen bluesin kautta kohti gospelin väkevää alkuvoimaa.

Paul Ankan Adam And Eve käynnistää saarnamiesten kaivaukset sananmukaisesti aikojen alusta. Nurmion hitaana funkaava I Was A Fool ja Knucklebonen mestarillisen kitaroinnin leimaama blueslaina The Battle Is Over edustavat albumin pehmeämpää puolta. Perinteinen gospel-sävelmä Two Wings täydentyy ja kiihkeytyy Knucklebone Oscarin toimesta hengästyttäväksi rock’n’rolliksi. Levyn versioiduin laulu on folk- ja gospel-klassikko Wayfaring Stranger, jonka historiaa on kyetty jäljittämään aina toissa vuosisadan puoliväliin saakka.

Tom Waitsin Down In The Hole huipentaa Believe It Or Notin niin hillittömiin kirkonmenoihin, että paholainen pysyy taatusti syvällä kuopassaan. Uskoi tai ei, niin levyn riemukkuus muistuttaa ihmisen parhaan paikan olevan sittenkin maan päällä – helvetin ja taivaan välissä.

Lisää luettavaa