Arvio: Epätäydellisyydessäänkin kutkuttava – Henkien debyytti on synkkä sielunmatka uhmasta epätoivoon

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Lassi Linnola.

Arvio

Henget
Beyond North Star
Season Of Mist

Kun muun muassa King Satanista ja Hexvesselistä tutut konkarit lyöttäytyvät yhteen tekemään okkulttista avant-garde black metalia kahdella kielellä, alkaa töyssyistään huolimatta kiehtova henkimatka kohti esoterian silmää. Aloitetaan töyssyistä: silloin, kun debyyttialbumi Beyond North Star toimii, toimii se mainiosti. Silloin, kun homma ei toimi, meininki on vähintäänkin hapokasta.

Parhaimmillaanhan bläkkiksestä ja psykedeliasta saa kypsyteltyä mitä painajaismaisimman keitoksen, kuten Oranssi Pazuzu on osoittanut. Henkien kohdalla tasapainoa vielä haetaan: esimerkiksi Henkivalloissa vakuuttavan mätön taustalla piipahtavat kromaattiset luritukset tuovat mieleen lähinnä tivolimaisen tunnelman. Parhaiten yhtye suoriutuukin nojatessaan raskaampaan osaamiseensa, kuten nimikkokappale komeasti osoittaa. Henget näyttää onneksi tämän itsekin ymmärtäneen.

Epätäydellisyydestään huolimatta Beyond North Starissa on jotain vastaanpanemattoman kutkuttavaa. Kiitos tästä kuuluu pääpiru King Aleijster de Satanille, jonka vaikuttava huutotyöskentely ohjaa läpi synkän sielunmatkan ja välittää rikkaan tunnekirjon aina uhmakkaasta epätoivoiseen.

Lisää luettavaa