Arvio: Epätoivoa, lohduttomuutta ja muuta mukavaa – Serotonin Syndrome ei raskaista teemoistaan huolimatta junnaa paikallaan

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Serotonin Syndrome
Seed Of Mankind
Pelagic

Serotonin Syndrome on vaihtoehtoista post-metalia doomilla ja äärimetalliaineksilla maustava rovaniemeläisyhtye, jota levy-yhtiön saatteessa suositellaan esimerkiksi vanhan Katatonian tai Isis-yhtyeen ystäville.

Uusi pitkäsoittonsa Seed Of Mankind huokuu epätoivoa, lohduttomuutta, vihaa ja melankoliaa. Sanoituksissa ruoditaan ihmiskuntaa, joka ahneudessaan ja piittaamattomuudessaan pilaa elinympäristönsä muttei osaa eikä halua ottaa vastuuta teoistaan.

Bändin ote ja soundi on rujo ja raskas, mutta vastapainoksi myös melodioiltaan runsas ja pirskahteleva. Dynamiikassa on mukavasti vaihtelua ja äärilaitoja minimalistisesta haikean tunnelman maalailusta raakaan ja raastavaan särökitaramurinaan.

Kappaleita albumilla on vain viisi, mutta niiden mitat huitelevat keskimäärin kahdeksan minuutin paikkeilla. Lyhyin raita The Pitiful One kellottaa niukasti yli viisi minuuttia nimibiisin sekä levyn todella komeasti päättävän The Endin venyessä kahdeksaan ja puoleen. Kaaret ovat siis laajoja ja pureksittavaa riittää, vaikkei mistään yltiötaiteellisesta ja
monimutkaisesta teoksesta olekaan kyse. Ja kuten todettua, vaihtelua on sopivasti eikä paikallaan junnaamisen tunne iske missään vaiheessa.

Lisää luettavaa