Arvio: Fuusiojazzin kunnianpalautus islantilaisittain – Kitaristi Sigurdur Rögnvaldssonin sooloalbumi on energinen herkällä otteella

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Arttu Tolonen.

Arvio

Sigurdur Rögnvaldsson
Lúna
Eclipse

Fuusiojazz tuntuu käyvän läpi kunnianpalautusta. Sen kaikuja kuuluu kaikessa Flying Lotusin kollaaseista ja Bowien Blackstarista Kendrick Lamarin hip hopiin ja Thundercatin sähköiseen jazziin. Sähkökitarakvartetistakin tutun islantilaissyntyisen kitaristin Sigurdur Rögnvaldssonin Lúna on fuusiojazzia.

Levyllä Rögnvaldssonin kanssa soittavat pianisti Tuomas A. Turunen, basisti Jori Huhtala ja perkussionisti Tatu Rönkkö. Etenkin Huhtalan basso tekee hienoa jälkeä läpi levyn, toimien tukevan vähäeleisenä kalliona silloinkin kun Rönkkö revittelee. Rönkön työskentelyssä on tällä levyllä välillä samanlaista hillittömyyttä kuin Billy Cobhamilla tai yhdellä viime vuosien riemastuttavimmista fuusiorumpaleista JD Beckillä.

Solistisesti levyn huippukohta on Trapped In A Maze, jossa sekä Rögnvaldssonin että Turusen soolot ovat uskomattoman hienoja ja energisiä. Sävellyksenä ja tunnelmaltaan vahvin on The Cabin, jolla bändi soittaa herkällä otteella, jota olisi mielellään kuullut enemmänkin.

Selvimmin levy ammentaa 1970-luvun jazz-rockista. Erityisesti mieleen tulevat Al Di Meolan varhaiset soololevyt.

Lisää luettavaa