Arvio: Genrestä toiseen ykkösluokan tuotannolla – Balladit himmentävät Jorja Smithin ilmiömäisyyttä

Arvio julkaistu Soundissa 10/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Jorja Smith
Falling Or Flying
Famm

Tuntuu uskomattomalta, että Falling Or Flying on Jorja Smithin vasta toinen pitkäsoitto, sen verran kauan tämä saarivaltion pop-prinsessa on jo ollut uskomattomassa nosteessa. Lahjakkaan laulajattaren ovat pitäneet kiireisenä kaikenlaiset vierailijaesiintymiset Draken More Life -mixtapea myöten. Sinkkuja on jo kertynyt kunnioitettu määrä, tältäkin levyltä on lohkaistu neljä singleä ennen levyn ilmestymistä.

Kakkoslevy on ottanut aikansa ja jälki on sen mukaista. Tuloksena on runsas mainstream-albumi, joka sinkoilee genrestä toiseen vapaammin kuin Smithin musiikki aiemmin. Tämä ei kuitenkaan tunnu ylilyönniltä, sillä albumin tuotanto on ykkösluokkaa. Taidokasta R&B:tä säestävät tanssittavat ja energiset pop-rallatukset, afrohouse, jazz, soul ja tietysti herkät balladit, jotka valitettavasti paria poikkeusta lukuun ottamatta auttamatta latistavat levyn tunnelmaa ja joiden johdosta alle 45-minuuttinen kokonaisuus tuntuu ajoittain loputtoman pitkältä.

Alusta asti itsevarma Jorja on kuitenkin mukavuusalueellaan, ja vaikka hän onkin edelleen solistina aivan omissa sfääreissään, niin jostain syystä hänen laulunsa ei enää tunnu aivan niin ilmiömäiseltä kuin ennen. Ehkä se johtuu esiintymisten tuomasta varmuudesta, ehkä siitä, että hän käyttää ääntään säästeliäämmin ja yhä useammin matalalla kuin korkealla. Edelleen hän kuitenkin lähtee lentoon joka kerta irti päästessään.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa