Arvio: Henkistä energiaa Afrikasta Etelä-Lontooseen – Yussef Dayesin Black Classical Music on ainutlaatuinen kokemus

Arvio julkaistu Soundissa 9/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Yussef Dayes
Black Classical Music
Nonesuch

Brittiläisen nuoren polven jazz-suuruuksiin kuuluvan tuottaja-säveltäjä-rumpalin Yussef Dayesin 19 kappaleen jättiläismäinen ensimmäinen sooloalbumi on giganttinen niin kooltaan kuin soundiltaankin.

Debyytti on massiivisuudestaan huolimatta ajaton ja saumaton musiikillinen kokonaisuus, joka on tiukasti kiinni afroamerikkalaisessa rytmiperinteessä. Se on täynnä yksityiskohtia, genrejä ja vierailijoita, joihin kuuluvat muun muassa Shabaka Hutchings, Tom Misch, Chronixx, Masego ja Jahaan Sweet sekä postuumisti Leon Thomas ja Barbara Hicks.

Rehevät rytmikuviot ja Yussef Dayesin rummut polveilevat henkistä energiaa Afrikasta New Orleansiin ja Karibialta Etelä-Lontooseen. Sielukas albumi sekoittelee suvereenisti modernia fuusiojazzia, funkia, psykedeliaa sekä reggae- ja dub-kaikuja ja se on täydellinen yhdistelmä teknistä suorituskykyä, raakaa intensiteettiä ja syviä tunteita, jotka vievät kuulijan matkalle grooven syövereihin, artistin lahjakkuuden pyörteisiin.

Black Classical Music on todella ainutlaatuinen kokemus, ja kaikessa kuuluu Dayesin kurinalaisuus ja omistautuminen taiteelleen, kuitenkaan luovuutta uhraamatta. Miehen musiikki on jatkuvassa kehittymisprosessissa ja sillä kuuluu olevan rajaton potentiaali. Tämä on helppo valinta yhdeksi vuoden 2023 parhaimmista jazz-albumeista.

Lisää luettavaa