Arvio: Herkkää runoilua ja sähköisiä kitarahyökkäyksiä – Hulda Huima korostaa feminiinisiä vahvuuksiaan

Arvio julkaistu Soundissa 8/2023.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Hulda Huima
Muurahaiset nukkuu
Minna Records

Minna-Kaisa Kallinen kytkee musikaalisen alter egonsa Hulda Huiman vakaammin siviiliminäänsä julkaisemalla omalla Minna Records -levy-yhtiöllään Muurahaiset nukkuu -albumin. Levyn feminiinisiä vahvuuksia korostaa varmaotteinen Liisa Tani musiikin tuottajana.

Edeltävät kaksi albumia Maa (2019) ja Ilma (2021) ovat valaneet itsevarmuutta ottaa duunit määrätietoisesti omiin käsiin. Huldan slogan ”yksinkertaisen upeista folk rock -lauluista” on edelleen laulunteon luuytimessä. Se on jo saanut joustoa niin kitararockin kuin elektronisten sävytystenkin suuntaan. Nyt albumin musiikin virtaus voimistuu alun herkemmistä runoiluista sähköisen kitaravoiman hyökkäyksiin ja rock-efektien vaihteluun melodisissa riffeissä ja sooloissa.

Mietteliäisyys kanavoituu erittäin rytmikkääksi ja soitannoltaan eloisaksi kokonaisteokseksi.

Maan ja ilman luontohavainnointi henkisinä ja konkreettisina mielikuvina etenee Huldan erityisessä luontosuhteessa uusiin perspektiiveihin ja fokusointeihin eri linssivahvuuksilla. Aloituskappale romantisoi maaseutuelämän kiusankappaleiden läsnäoloa, kun hyttysten inha ininä mieltyy Hyttysten lauluna, joka muistuttaa vastuusta olla hiljaa, kun muurahaiset nukkuvat. Sadekin koetaan osana herkkää idylliä.

Albumilla perus-Huimaa täydentävät Tytti Metsän jouhikko, Merimaija Aallon viulu sekä amurilaisten Anna Pesosen Rhodes ja Kalevi Suopursun akustinen kitara. Ilman finessejä ei jää särmikkäämpää garage folkia ja -poppia soittava ydinryhmäkään. Hulda-Minnan ja Juuso Paason dynaamiset sähkökitarat ja Aleksi Karppisen napakat rumpukuviot saavat Pekka Tuomen koskettimista ja Liisa Tanin taustalaulusta hienoja säätöjä soundiin ja svengiin.

Jos palvot kuuta -identiteettipohdiskelun vilkas urkurevitys vaihtuu herkulliseen kantritwangiin, kun Astuin polulta harhaan ihmettelee luonnonvoimien ja ihmisen tuomia vaikutuksia metsään. Peltilehmä kehon jatkeena aiheuttaa arveluttavia tuntemuksia liukuvan sliden ja wah wah -soolon säestyksellä. Kitarat jatkavat kärkevää dialogia kahdessa kukkaiskappaleessa. Sitten Sydän lyö ja Kevätaurinko tuovat lauluun iloa ja valoa. Lopuksi heittäydytään rajuilman viettelyyn Trombin ja Hurjien tuulien vauhdissa. Mietteliäisyys kuvailluista ilmiöistä kanavoituu erittäin rytmikkääksi ja soitannoltaan eloisaksi kokonaisteokseksi.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa