Arvio: Instrumentaalimusiikki ei ole Sufjan Stevensin heiniä – Kahdelle pianolle sävelletty Reflections ei toimi itsenäisenä teoksena

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Nuutti Heiskala.

Arvio

Sufjan Stevens, Timo Andres & Conor Hanick
Reflections
Asthmatic Kitty

Sufjan Stevens julkaisi vuonna 2021 tähän mennessä parhaan albuminsa, yhdessä Angelo De Augustinen kanssa äänitetyn A Beginner’s Mindin. Samana vuonna hän julkaisi myös viisi levyä ja 49 sävellystä sisältäneen instrumentaaliteoksen Convocationsin. Taustamusiikkimainen, lähinnä elokuvan soundtrackia muistuttanut teos sijoittuu Stevensin diskografian häntäpäähän.

Ilo uudesta Sufjan Stevens -julkaisusta siis laimeni, kun kävi ilmi Reflectionsin olevan kahdelle pianolle sävellettyä instrumentaalimusiikkia. Toisin kuin Convocationsia, uutta levyä ei pääse moittimaan soundtrackmaisuudesta, sillä se on Justin Peckin vuonna 2019 koreografioiman baletin soundtrackin studioäänitys.

Taustamusiikkimaisuudesta kritisoiminenkaan ei tunnu täysin perustellulta, koska soundtrack on määritelmänsä mukaan taustamusiikkia. Levyjulkaisun pointti jää silti hämärän peittoon, koska Reflections ei toimi itsenäisenä teoksena. Timo Andresin ja Conor Hanickin erinomainen pianonsoitto kuitenkin nostaa sen Convocationsin newagemaisen ambientin yläpuolelle.

Lopulta tosiasiaksi kuitenkin jää, ettei instrumentaalimusiikki ole laulunkirjoittajana ilmiömäisen lahjakkaan Stevensin heiniä.

Lisää luettavaa