Arvio: Kansallisaarteet nykypäivään – Duo Niitty- & Kytömäki siirtää suomalaista klassikkorunoutta uusiin sävellyksiin

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Niitty- & Kytömäki
Kuningasten kunnioiksi
Sanat ja sävelet

Niitty- & Kytömäen sekä Kuningasten kunnioiksi -ensemblen debyytti on kokonainen albumi suomalaista ja suomalaiskarjalaista klassikkorunoutta uusin sävellyksin. Kaksikko haluaa nostaa nykypäivään näitä kansallisaarteita ja saada niitä laajan yleisön kuuluville samalla tätä upeaa kansanperinnettä vaalien.

Suomalaisia muinaisuskoja ja mystisiäkin ulottuvuuksia ottavat kappaleet on sovitettu runojen sisällön ja rytmiikan ehdoilla ja musiikki palveleekin tekstejä hienosti. Vahvat ja vaikuttavat perinnetekstit pääsevät aivan uudenlaiseen ympäristöön, sillä laulut ammentavat vaikutteita jazzin eri tyylilajeista. Niiden toteutuksissa on kuultavissa musiikillisia sävyjä niin kabareesta, taiderockista kuin nu-jazzistakin. Kokonaisuus on pirteää folk-jazzia, jossa tulkitaan Kalevalan, Kantelettaren, Uuno Kailaan ja Saima Harmajan tekstejä.

Suomalaisuuden syntysijoilla risteilevät kappaleet on äänitetty analogisesti ja analogisen ketjun säilymistä on varjeltu levytuotannossa tarkoin. Niittymäki laulaa ja Kytömäki soittaa erilaisia kosketininstrumentteja. Herkkää tulkintaa säestää Kuningasten Kunnioiksi -kokoonpano, joka koostuu lappeenrantalaisista ja imatralaisista ammattilaismuusikoista.

Lisää luettavaa