Arvio: Kotistudiossa nysväämisen tervehdyttävä vaikutus – Wild Nothingin sofistipop ryhdistäytyy uudella albumilla

Arvio julkaistu Soundissa 11/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Wild Nothing
Hold
Captured Tracks

Wild Nothingin levytyksistä vastaava Jack Tatum on internetin blogistanista 10-luvun vaihteessa nousseen makuuhuone-indie-, chillwave- ja dream pop -aallon lahjakkaimpia biisintekijöitä. Wild Nothing solmi levytyssopimuksen Captured Tracksin kanssa kesällä 2009 demottamansa Kate Bush -cover Cloudbustingin ansiosta, ja hänen ensimmäiset albuminsa Gemini (2010) ja Nocturne (2012) kuulostavat edelleen raikkailta.

Seuraavien levytysten myötä Tatumin biisien sovitukset ja instrumenttivalikoima monipuolistuivat. Kunnon studioissa Tukholmassa ja Los Angelesissa äänitetty soundimaailma siirtyi 80-luvulle. Särmänsä kadottanutta Wild Nothingia ei ylituotetulla Indigolla (2018) voinut erottaa esikuvastaan Howard Jonesista enää kuin kampauksen perusteella.

Pieni julkaisutauko ja paluu Virginian kotistudiossa nyhväämiseen ovat tehneet Tatumin kappaleille pelkkää hyvää. Holdin sofistipop muistuttaa paikoin jopa Roxy Musicin Avalonia ja Scritti Polittia, paikoin Todd Rundgrenia (Histrion). Artistin oikeasta elämästä kumpuavat sanoitukset kuten Suburban Solutions ja Pulling Down The Moon tekevät biiseistä lähestyttävämpiä. Alex ja Dial Tone tarjoilevat sielua lääkitsevää shoegaze-nostalgiaa.

Lisää luettavaa