Arvio: Lauluja, jotka ahavoittavat ihoa ja rauhoittavat mieltä – Complete Mountain Almanac sulauttaa kuulijan preerialle

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Hannu Linkola.

Arvio

Complete Mountain Almanac
Complete Mountain Almanac
Bella Union

Filosofi Aldo Leopold tarkasteli klassikkoteoksessaan A Sand County Almanac (1949) ihmisen ja ympäristön suhdetta sulautumalla osaksi preerian vuodenkiertoa. Rebekka Karijord ja Jessica Dessner tuntuvat tavoittelevan levyllään jotakin samaa. Complete Mountain Almanac on 12 osaan jaettu kuvaus Dessnerin syöpäsairauden kirvoittamasta tarpeesta ymmärtää mielen, kehon ja ekosysteemien välisiä yhteyksiä.

Karijordin tunnerikas ääni ja mietteliäs sävellystyö tukevat Dessnerin ajatuksia upeasti. Musiikki välittää niin tekstien emotionaalisen haurauden kuin lohtua tuovan transsendenssinkin. Hellästi modernisoitujen kamarifolk-pohjien kannattelemat mietelmät paisuvat albumimitassa henkeviksi tuulenpyörteiksi, jotka sekä ahavoittavat ihoa että rauhoittavat mieltä.

Aivan valtoimenaan laulut eivät kuitenkaan virtaa. Dessnerin veljien, Aaronin ja Brycen (The National), kanssa aseteltu tuotanto pikemminkin loitontaa kerronnan unenkaltaiseksi tilaksi, jossa äänet kaartelevat maisemien ja tuntemusten yllä pehmentäen sanojen raadollisinta todellisuutta. Kappaleet tarrautuvat toisiinsa kuin ilmastonmuutoksen runtelemat kuukaudet, mutta niiden välinen lataus pysyy maltillisena.

Eheyden estetiikka saa levyllä syvällisen muodon. Se sopeuttaa sydänveren vuoripurojen rytmiin.

Lisää luettavaa