Arvio: Mies ja kitara Meksikon rannikolla ja Costa Rican viidakossa – LA Priestin uutuus omaa suosikkipotentiaalia

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

LA Priest
Fase Luna
Domino

Noteerasin LA Priestin eli Sam Eastgaten nu raven aalloilla surffanneen Late Of The Pier -yhtyeen albumin Black Fantasy Channel (2008), ja miehen yhdessä Connan Mockasinin kanssa perustaman leikkikalufunk-duon nimeä kantaneen Soft Hair -lp:n (2016) nostin aikoinaan vuoden levyt -listoillani. Fase Luna ei yllä vastaavaan, mutta albumi omaa silti suosikkipotentiaalia. Taustatarinakin on kunnossa.

LA Priestin kaksi ensimmäistä albumia kanavoivat Princen Camille -alter egon kaltaista funkia. Covid-ajan matkustusrajoitusten yllätettyä Eastgaten uimahousut jalassa artisti jäi jumiin Keski-Amerikkaan. Fase Luna on äänitetty Meksikon rannikolla ja Costa Rican viidakossa mies ja kitara -pohjalta ilman syntikoita. YouTubesta löytyi sopivasti naapurikaupungissa asunut rumpali Carlos Manzano.

Eastgaten ovelassa kitaramaalailussa yhdistyvät funk, latinovaikutteet ja psykedelia. Merellisissä tunnelmissa kellutaan ainakin biiseissä It’s You (oodi merenneidolle), Sail On ja Ocean. Vähintään henkisinä verrokkeina mieleen uivat Dennis Wilsonin soololevyjen funk- ja bluesbiisit, Fleetwood Macin Albatross sekä Unknown Mortal Orchestran tuotanto. Äänimaisemaan on kuulemma tallentunut villieläinten huutoja.

Lisää luettavaa