Arvio: Mitä enemmän Jouni Hynysen Maanalainen armeija tekee pesäeroa Kotiteollisuuteen, sitä parempi

Maanalainen Armeija
I
Sakara

Kotiteollisuuden Jouni Hynynen kokeilee siipiään nyt popimman ja folkimman materiaalin parissa. Esikuviksi on mainittu muun muassa Tom Waits ja Nick Cave, mutta myös Röyhkän, Juicen ja Göstan vaikutus kuuluu. Välillä Maanalainen Armeija kuulostaa myös yllättävästi hieman PMMP:ltä – eikä ainoastaan siksi, että Mira Luoti jakaa lauluvastuun Hynysen kanssa.

Hynysen syvään juurtuneet maneerit ja tunnistettavat melodiat tulevat vahvasti läpi, minkä vuoksi osa kappaleista kuulostaakin kuin Kotarin demoilta tai biiseiltä, joista on vain riisuttu särökitaravalli pois. Nämä ovat onneksi vähemmistössä ja kokonaisuuden pelkistetty ja kevyempi soundi tuo väkisinkin Hynysestä esiin myös uusia ja aiemmin pimentoon jääneitä puolia ja värejä.

Levy toimiikin parhaiten silloin, kun kappaleet tekevät eniten pesäeroa Kotiteollisuuteen ja niissä on kauneutta ja haurautta, tai kun niissä yhdistyvät onnistuneesti molemmat maailmat, kuten vaikkapa komeassa Via Kareliassa.

Lyriikkapuolella Hynynen on myös terävämpi ja iskevämpi kuin aikoihin, vaikka ”paskat housussa sulle taas soittelen” ja ”vittu jäädään sitten saikulle” -tyyliset rivit saavatkin lähinnä irvistelemään.