Arvio: Musiikkia marginaaleista – Arthur Russellin vinttilöytö viihtyy rajatiloissa

Arvio julkaistu Soundissa 7/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Arthur Russell
A Picture Of Bunny Rabbit
Rough Trade/Audika

Arthur Russell oli koko elämänsä ajan taiteellisessa ja kaupallisessa marginaalissa, ja hänen tuotannostaan suurin osa on julkaistu vasta hänen kuolemansa jälkeen. Russell oli klassisen koulutuksen saanut sellisti, joka oli opiskellut myös hindustanilaisen musiikkimestari Ali Akbar Khanin johdolla. Silti visionäärinen Russell intoili ensimmäisten joukossa house- ja dub-musiikista.

Russellin omaisten vintiltä löytämästä testiprässistä julkaistu A Picture Of Bunny Rabbit sisältää yhdeksän aiemmin julkaisematonta laulua, joita hän on työstänyt samoihin aikoihin hänen pääteoksenaan pidetyn World Of Echon (1986) kanssa. Kenties kyseessä on albumilta ulos jäänyttä materiaalia?

Levyn rajatiloissa viihtyvät kappaleet pohjautuvat useimmiten – intialaisen musiikin tavoin – staattiseen pohjaääneen tai yhteen sointuun, jonka päälle artisti soittaa ja laulaa ragamaisia, modaalisia sävelkulkuja. Lo-fi- ja ambient-estetiikasta ammentavat biisit hyödyntävät nauhan nopeuden manipulointia, viiltäviä häiriöääniä, randomeita luuppeja ja happoisia ääniefektejä. Russellin emotionaalinen laulutapa tekee niistä koskettavia. Luultavasti Russell oli jo tietoinen HIV:stään kirjoittaessaan In The Light Of A Miracle -kappaleen rivit: ”Take me with you / I want to be up there with you / Seeing more”.

Lisää luettavaa