Arvio: Mustan Paraatin Tavastia 2015 on livelevyjen aatelia – bändi kuulostaa yhtä aidolta kuin 40 vuotta sitten

Arvio julkaistu Soundissa 7/2023.
Kirjoittanut: Marko Säynekoski.

Arvio

Musta Paraati
Tavastia 2015
Deggael

Merkittäviä livelevyjä ilmestyy harvoin. Tämän vuosituhannen puolella sellaisia on tullut vastaan vain kourallinen, ja siinä porukassa Musta Paraati pesee melkein koko sakin mennen tullen.

Tavastian-keikasta on aikaa jo kahdeksan vuotta. Jotenkin tuntuu siltä, että yhtye eli tuolloin etsikkovaihettaan. Herra Ylppö esiintyi yhtyeen keulilla ja on yhä paras vaihtoehto tehtävään, vaikka bändi kokeili levyttämistä hyvin tuloksin englanniksi Jyrki 69:n kanssa.

Mustan Paraatin live niputtaa kattavasti bändin suomenkielisen tuotannon. Vaikka yhtye ei luonnollisestikaan esiinny täysin alkuperäisessä kokoonpanossaan, se kykenee loihtimaan autenttisen tunnelman, joka tuntuu myös kotioloissa. Bändi kuulostaa yhtä aidolta kuin 40 vuotta sitten.

Mustan Paraatin studiotallenteiden tuotanto oli aikoinaan erityisen onnistunutta omassa genressään. Liven äänimaisema pyrkii noudattelemaan samaa linjaa, mutta luonnollisesti sitä on päivitetty ja modernisoitu, mikä toimii erinomaisesti kappaleiden eduksi. Mustan Paraatin kappalemateriaali on poikkeuksellisen vahvaa, eikä koko tuotannosta löydy varsinaisesti heikkoa kohtaa.

Musta Paraati tekee tänä vuonna lisää keikkoja, ja rutinaa on kuulunut siitä, että bändissä on liikaa tuoretta verta mukana. Turhaa narinaa. Mustan Paraati tekee pikemminkin kulttuuriteon itselleen lähtemällä nauttimaan historiasta niin autenttisena kuin se tässä ajassa on mahdollista.

Lisää luettavaa