Arvio: Neil Gaiman tunnetaan kirjoistaan ja sarjakuvistaan, mutta millaista musiikkia hän saa aikaiseksi

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Asko Alanen.

Arvio

Neil Gaiman & FourPlay String Orchestra
Signs Of Life
Secretly Canadian

Fantasiakirjoistaan, sarjakuvista ja elokuvista tunnetun mestarin Neil Gaimanin diskografiassa on toistaiseksi ollut vain äänikirjoja, radiokeikkoja ja muita puhetallenteita. Jo vuonna 2010 hän alkoi kehitellä teksteistään ja visioistaan musiikilla täydennettyjä performansseja FourPlay-jousikvartetin kanssa. Esityksistä tuli koosteita, joissa oli runoja, tarinankerrontaa sekä lauluja, joita ovat Gaimanin itsensä ohella laulaneet hänen vaimonsa Amanda Palmer sekä nyt levylle tallennettu Lara Goodridge. Sama kolmijako on Signs Of Life -albumilla, ja FourPlayn soitanto yhteensitovana elementtinä.

Kymmenen uutta runollista, aforistista ja kerronnallista tekstiä sekä kaksi ohjelmiston aiempaa kappaletta on sovitettu hyvin toimivasti jousiteemoihin. Gaiman ja FourPlay antavat toisilleen ja luoville elementeilleen runsaasti omaa tilaa. Kvartetti luo Gaimanin eläviin kuviin musiikkia alkaen yksittäisistä efekteistä, joista kasvaa Bernard Herrmannin tai Michael Nymanin tapaan pelkistettyjä riffejä ja mielentiloja.

Neuroottisesti sahaavien horror-osioiden vastapainona on kauniita ja tyylikkäitä romanttisia viulumelodioita. Gaiman on verraton, kodikkaan sympaattinen kertoja ja riimittelijä, jonka näkisi kernaasti elävänä lavalla viulupartionsa keralla.

Lisää luettavaa