Arvio: Nyt ei genren konventioita kumarrella – Ester Nuori Leppä rakentaa mytologiaa rap-artistina

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Jari Mäkelä.

Arvio

Ester Nuori Leppä
Polka Memoriam
Helmi Levyt

Baltian antiprinsessan muistolle omistettu Polka Memoriam on Essi Leppäsen alias Ester Nuori Lepän ensimmäinen rap-albumi. Aiemmin runoilijana ja kirjankustantajana kunnostautunut Leppä on parin viime vuoden aikana julkaissut yhteistyössä Felix Damskin alias Felabayn kanssa kolme singleä, jotka ovat muodostaneet oman erillisen trilogiansa.

Polka Memoriam on aiempia irtobiisejä kokeellisempi, psykedeliavaikutteinen ja avantgardistinen kokonaisuus. Hip hopin kulta-aikojen tyylinen intro Fela näki mus dollareit starttaa uran ekasta keikasta Vakiopaineen lavalta. Tämän vuoden ehkä kovin räppibiisi Kaikki alkoi taivaasta kertoo vielä varhaisemmista ajoista, jolloin räppärin karisma vasta alkoi itää. Suljetulta osastolta liukenemisesta kertova Oma pää on lähes samaa tasoa. Muoviset eläimet -raidalla vierailee Asa, yksi Lepän esikuvista.

Lyyrikkona Ester Nuori Leppä rakentaa omaa mytologiaansa. Polka Memoriam jakaa joitakin säkeitä Lepän ensimmäisen täyspitkän runoteoksen Maanantai ja mustat hitit (2022) kanssa. Lepän syvä alttoääni on persoonallinen ja välittömästi tunnistettava. Leppä ei kumartele genren konventioita.

Olin haaveillut räppäämisestä siitä hetkestä lähtien, kun kuulin Asan Loppuasukas-levyn.

Essi Leppänen Systeemin albumi Taivaan laitaa (2021) edusti indiefolkia. Ester Nuori Leppänä olet julkaissut runokokoelmien lisäksi albumin Viekää terveiseni Polkalle! (2018), jota voisi luonnehtia spoken word -levyksi. Miten Ester Nuori Leppä päätyi rap-artistiksi?
– Olin haaveillut räppäämisestä siitä hetkestä lähtien, kun kuulin Asan Loppuasukas-levyn. Räppi on siitä lähtien sytyttänyt mua. Rohkeutta ei vain löytynyt. Ajattelin, että en osaa. Muutama vuosi sitten Felabay rohkaisi minua räppäämään, ja aloimme tehdä yhdessä biisejä Felan studiolla.

Ketkä ovat esikuviasi runoilijoina tai sanoittajina? Keitä nykypäivän musiikintekijöitä arvostat eniten?
– Asa ja Joose Keskitalo ovat olleet pitkään mun idoleita lyyrikkoina. Nykyrunoilijoista Reetta Pekkanen ja Raisa Marjamäki. Gösta Sundqvist tietty aina. Rebekka Holi, Mummin Kullat ja Arppa on kovia.

Kertoisitko hieman yhteistyöstäsi tuottaja Felabayn kanssa? Miten kappaleenne syntyvät?
– Yleensä me tavataan aamupäivällä studiolla, juodaan kahvit siinä, Fela pistää mut somekieltoon ja sit ruvetaan ideoimaan. Fela on mun personal trainer räpissä, se silleen hyvällä tavalla rääkkää mua. Felalla on usein biitin raakileita valmiina, joista joko pidän tai en pidä. Me myös kirjoitetaan paljon yhdessä: Fela toimittaa mun tekstejä ja antaa vinkkejä rytmin suhteen. Meidän työskentely on läheistä ja orgaanista. Ollaan ystäviä viidentoista vuoden takaa.

Teksti: Jari Mäkelä

Lisää luettavaa