Arvio: Olariräp sai magnum opuksensa – Kärkifiittaajien tähdittämä OYAB-albumi on lähiöfiilistelyn juhlaa

Arvio julkaistu Soundissa 4/2023.
Kirjoittanut: Eero Kettunen.

Arvio

OYAB
Olari All Stars
3rd Rail

OYAB on Tuomion ja Koneen ympärille kerääntynyt kollektiivi ronskeja suomiräppäreitä. Olari All Starsilla kuullaan myös joukoittain vierailevia tähtiä Notkeasta Rotasta Petokseen pistäytymässä pitkällä päätösraidalla Vuosi 21.

Olarilaisten ydinporukasta en ole koskaan (tai korkeintaan Ylilyrisoitunut-biisin Mario Bros -settiä lukuun ottamatta) oikein vakuuttunut Ässän artistiudesta, kun taas Raimon vuosikymmenten aikana muuttumatonta tyyliä on vaikea vastustaa, ja se nouseekin lähes koko levyn keskiöön.

Ysäritaustojen päälle höpötettyjen riimien, hyvänä esimerkkinä Myönteisfobian ”Säkin syöt välil pussin sipsei / jos väität muuta, mä en usko, mee nussii ittees” härskiys- ja taakiusaste on laskussa ja vanhoja läppiä kierrätetään sekä räpeissä että sampleissa. Mutta ei se haittaa, suuri osa levystä on vallan viehättävää lähiöfiilistelyn juhlaa.

Albumin kulminaatiopiste on liki liikuttava Ostari anthem pt. 1. Myöhemmin seuraavan pt.2:n kohdalla alkaa jo kuitenkin ajatella, olisiko vähempikin riittänyt. Olariräp tarvitsi magnum opuksensa, mutta kaikki materiaali ei missään nimessä puolusta paikkaansa tällä 72-minuuttisella levyllä.

Lisää luettavaa