Arvio: Pikkukaupungin nostalgia muuttuu myytiksi – King Tuffin kotimaisemilleen luoma lumous kantaa vain osittain

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Hannu Linkola.

Arvio

King Tuff
Smalltown Stardust
Sub Pop

Brattleboro, VT lienee perin tavallinen pohjoisamerikkalainen pikkukaupunki. Kyle Thomasille (King Tuff) se on kuitenkin ainutkertainen paikka: nuoruuden maisema, jossa hän on kokenut kaiken olennaisen ensimmäistä kertaa. Muistojen läpi katsottuna kaupunki on myös myytti. Kun kadut, jokipenkat ja ihmiset syntyvät uudelleen osana omaelämäkerrallista pohdintaa, peittää nostalgia todellisuuden kuin lumimyrsky.

Smalltown Stardust on hellä rakkaudenosoitus tuolle kaikelle. Thomas on pehmentänyt stoner- ja garage-taustansa kamaripopin, americanan ja glam rockin viehättäväksi sekoitukseksi, jota omakohtaisuus kultaa kevyenä tähtipölynä. Indie-henkisen mutta äärimmilleen terävöitetyn soinnin taustalta erottuu tuottajapari Sasami Ashworth, jonka kekseliäät harmoniat rikastavat päälausekeskeistä kerrontaa ratkaisevasti.

Mittaansa pidemmälle nautinnollinen äänimaailma ei kuitenkaan kanna. Thomasin arkinen tulkinta yltää harvoin lauluihin ladatun lumouksen tasolle, ja toisto pikemminkin tasapäistää kuin syventää rivejä. Vaikka elämän syklisyyteen uskova päätösraita The Wheel pyöräyttää albumin sisällön lopulliseen perspektiiviinsä, jää kierros emotionaalisesti vajaaksi. Niin paljon kuin Brattleboro onkin Thomasille antanut, pysyy se muille pisteenä jossakin päin itärannikkoa.

Lisää luettavaa