Arvio: Sisäpiirin vitsejä ja kryptisesti nimettyjä biisejä – Ronskibiitin rap ei perustu itsestäänselvyyksille

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Ronskibiitti
QS
Huge Bass

20-vuotiaan Ronskibiitin uusi albumi on energinen sekoitus vaihtelevan tasoisia biisejä ja räppejä. Parhaiten vetävät ymmärrettävästi veteraaniräppärit Klaus Kustaa, Kirby ja Sattalite, sen sijaan muiden flow jättää parantamisen varaa.

Päähuomion levyllä saavat kuitenkin erilaiset introt, outrot ja samplet, joiden avulla siteerataan kuuluisia suomalaisia suurmiehiä ja -naisia. Kokonaisuus on melko perinteistä suomiräppiä, joskin biiseissä voi kuulla myös muodikasta trapia sekä Memphis-rapin kaikuja. Biitit ovat tehneet 2Tahti, Sattalite, Loudus Plexus sekä timetocall.abe.

Riimit ovat näppäriä, eivätkä tekstit ole missään nimessä ilmiselviä – niiden sisäistäminen vaatii raakaa keskittymistä. Mitään varsinaista teemaa levyllä ei tunnu olevan, alusta loppuun sen sijaan viljellään sisäpiirin vitsejä, joista harvemmat avautuvat asiaan vihkiytymättömälle. Paljon käytetään myös kollektiiviseen muistiin iskostuneita idiomeja kotimaamme lähihistoriasta. Oman lisänsä tuovat kryptisesti nimetyt kappaleet, jotka tekevät albumista entistäkin enigmaattisemman. Erityismaininta tekoälyn kirjoittamasta lehdistötiedotteesta.

Lisää luettavaa