Arvio: Surut-yhtyeen Unelma ei ole helppoa kuunneltavaa – levyn brutaali tunnelma on melkein liikaa

Arvio julkaistu Soundissa 1/2024.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Surut
Unelma
Suicide

Surut on tamperelainen vuonna 2017 perustettu yhtye, jonka tyylilajiksi on määritelty blackened hardcore. Unelma on yhtyeen esikoispitkäsoitto, joka sekoittelee hardcorea, black metalia, post-rockia ja blackgazea sekä screamoa. Jonkinasteista hengenheimolaisuutta löytyy esimerkiksi Kvelertakista, KEN Modesta ja alkuaikojen Mastodonista.

Yhtye tasapainottelee oivasti aggressiivisten ja nopeatempoisten ryöpsähdysten, lähes sludgen puolelle kallistuvan raskaamman jyystön sekä tunnelmallisemman synkistelyn välillä. Sanoituksissa käsitellään muun muassa yksinäisyyden pelkoa, eksistentiaalisia kriisejä, vihaa ja katkeruutta, elinvoiman imevää kaamosta ja niin edelleen, eli musiikki ja lyyrinen puoli ovat hyvin linjassa keskenään.

Levy on brutaali eikä päästä kuristusotteestaan silloinkaan, kun särövallit eivät muserra alleen. Lohduton tunnelma on niin kokonaisvaltainen, että vaikka levy kestääkin maltilliset 40 minuuttia, on sekin melkein liikaa, varsinkin laulun ollessa koko mitalta hysteeristä karjuntaa. Puuduttavuudesta huolimatta se kuitenkin istuu menoon.

Levy ei ole helppoa kuunneltavaa ja se vaatii aikaa ja toistoa auetakseen. Auettuaan se kuitenkin imaisee synkkiin syövereihinsä.

Lisää luettavaa