Arvio: Suuri levy pienistä aiheista – Joni Ekmanin EkMania! on bändilevyltä kuulostava kunnianhimoinen soolotyö

Joni Ekman
EkMania!
Soit Se Silti

Tiuhahkoon tahtiin musiikkiaan julkaisevan Joni Ekmanin uutuus esittäytyy soolotyönä, mutta kävisi hyvin myös Joni Ekman & Koira -yhtyeen Ison kolmosen (2021) seuraajasta. Kahden laulun pianolisäystä lukuun ottamatta tee-se-itse -periaatteella syntynyt EkMania! soi kuin bändin kanssa tehty laulaja-lauluntekijä-levy.

EkManialla! liikutaan sujuvasti rockin ja iskelmällisyyttäkin sympatisoivan popin sävykkäässä maastossa progea ja glam rockiakaan unohtamatta. Teksteissä kärvistellään toistuvasti nuoren miehen tuskastuttavan jumiuttavassa arjessa, johon rakkaudessa jätetyksi tuleminen sopii kuin luonnostaan. ”Päässäni soi Kojo, ei mulla hyvin mee” kiteyttää turhautumista, mutta onneksi musiikista löytyy myös lohtua: ”Menen musiikin sisään, enkä tule koskaan pois.” Ihmisten erilaisuuden sietämiseen tarjoutuu mahdollisuus viimeistään maatuessa. Laulujen lomassa EkManiaa! värittää kolme instrumentaalia, joista Jos nyt sitten… pyrkii pariin kertaan keksimään uudelleen Smoke On The Waterin riffiä.

Täysi lesti on uljaine progehuipennuksineen levyn kunnianhimoisin raita ja raskaspoljentoinen finaali Tähänkö se kaikki päättyy koettelee jälleen itsetuntoa: ”Mitä sulta puuttuu, sitä mulla ei oo.”