Arvio: Tämän ärtsyn jazz-kiekon sivuutatte omalla vastuullanne – James Brandon Lewisin Eye Of I on suurenmoista sielun tilitystä

Arvio julkaistu Soundissa 3/2023.
Kirjoittanut: Jussi Niemi.

Arvio

James Brandon Lewis
Eye Of I
Anti-

Mikäpä estäisi spirituaalijazzin nousua, kun tulee tämän tason kiekkoja. Newyorkilainen James Brandon Lewis on vielä alle nelikymppinen, mutta suoltanut jo monta vuotta levyjä huimaa vauhtia. Kyse on vankasti Sonny Rollins/John Coltrane -pohjaisesta tenoristi-säveltäjästä, joka ei ujostele ottaa vinkkejä myös jazzin ulkopuolelta, kuten afrikkalaisesta musiikista ja kokeellisesta funkista.

Eye Of I’lla Lewis on liikkeellä trio-muodossa rumpali Max Jaffen ja pedaaleja kaihtamattoman sellisti Chris Hoffmanin kanssa. Jälki on todella väkevää. Jotain kuvaa lähtökohdista antavat jo levyn kaksi coveria: soulmies Donny Hathawayn upea Someday We’ll All Be Free ja freejazzikoni Cecil Taylorin Womb Water. Omienkin biisien nimet kertovat paljon: The Blues Still Blossoms, Send Seraphic Beings ja Within You Are Answers.

Tenorisoundi on sielukas mukavan karhealla tavalla ja skaala yltää hienostuneesta kauneudesta ärtsyyn free-irrotteluun, aina todellisella merkityksen tunteella ladattuna. Hoffmanin sello kuulostaa toisinaan särökitaralta eikä Jaffekaan kliseitä kolistele. Yhtään turhanpäiväistä numeroa tästä ei löydy, mutta ainoana The Messtheticsin kanssa vedetty kahdeksanminuuttinen päätösraita seisauttaa veret. Suurenmoista sielun tilitystä, joka voimaannuttaa kuulijan taas laittamaan pystypäin kapulaa Babylonin rattaisiin.

Sivuutatte Eye Of I’n omalla vastuullanne.

Lisää luettavaa