Arvio: Taustastaan huolimatta täynnä toivoa – Sofia Kourtesisin Madres huokuu parantavaa voimaa

Arvio julkaistu Soundissa 11/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Sofia Kourtesis
Madres
Ninja Tune

Alun perin perulainen, teini-ikäisenä Berliiniin muuttanut vähemmistötaiteilija pakeni kotimaastaan yhteiskunnan ahdasmielisyyttä ja homofobiaa. Sittemmin hän on omaksunut roolinsa aktivistina – Sofia on poliittinen muusikko ja vankkumaton mielenosoittaja, joka kampanjoi sukupuolten tasa-arvon, erilaisten ihmisten kunnioittamisen ja turvallisten aborttien saatavuuden puolesta, ja joka toivoo voivansa muuttaa maailmaa taiteensa avulla.

Dj ja musiikkituottaja Sofia Kourtesisin debyyttialbumi on ilmiselvästi omistettu äideille, mutta levyn kulisseissa on toinenkin tarina. Taiteilijan syöpään sairastunut äiti oli kuolemaisillaan, joten muusikko ryhtyi äärimmäisiin toimenpiteisiin ja sai somen avulla yhteyden yhteen maailman parhaista neurokirurgeista, Peter Vajkoczyyn, jolle hän lupasi omistaa albumin, mikäli tämä auttaisi Sofian äitiä. Loppu hyvin, kaikki hyvin: lääkäri leikkasi äidin, jonka eliniänodote parani operaation ansiosta huomattavasti.

Vakavista taustoistaan huolimatta Madres on täynnä toivoa, leikkiä ja iloa. Sen ainutlaatuisessa euforisessa ja orgaanisessa house-soundissa kohtaavat kulttuurit, jotka eivät voisi olla kauempana toisistaan: eteläamerikkalainen perinne, afroperulaiset soittimet sekä Berliinin klubiskene. Artisti on onnistunut tekemään modernia tanssimusiikkia, joka kuvastaa hänen henkistä vapauttaan ja välittää musiikin parantavaa voimaa.

Lisää luettavaa