Arvio: Uniikki ja vaikuttava askel taaksepäin – Fever Ray kuulostaa vielä kierrätettynäkin virkistävältä

Arvio julkaistu Soundissa 3/2023.
Kirjoittanut: Nuutti Heiskala.

Arvio

Fever Ray
Radical Romantics
Rabid

Vuonna 2014 kuopatussa The Knife -duossa veljensä Olofin kanssa startannut Karin Dreijer on nyt ehtinyt Fever Rayksi nimetyn soolouransa kolmanteen pitkäsoittoon. Tavallaan Radical Romanticsilla ollaan palattu juurille, sillä Olof on ollut mukana tuottamassa neljää levyn biiseistä. Pakkia ollaan otettu myös siinä, että uusi levy kuulostaa Plungea (2017) selvästi enemmän Fever Rayn vuoden 2009 debyytiltä.

Radical Romantics on selvästi Plungea parempi levy, mutta sen parhaat biisit kuten single What They Call Us ja Shiver kuulostavat niin paljon debyytin materiaalilta, että se tuntuu väkisinkin askeleelta taaksepäin. Fever Rayn goottisävytteisen ja dramaattisen elektropopin soundi on kuitenkin niin uniikki ja vaikuttava, että vielä kierrätettynäkin se kuulostaa virkistävältä. Lähimmät vertailukohdat löytyvät Björkin, Zola Jesuksen, Austran ja CocoRosien kaltaisista artisteista.

The Knifen ystäville se, että Dreijerin sisarukset ovat ensimmäistä kertaa kahdeksaan vuoteen äänittäneet yhdessä musiikkia on varmasti tapahtuma jo itsessään. Olofin lisäksi levyllä vierailevat myös Nine Inch Nailsin Trent Reznor ja Atticus Ross ja nouseva portugalilainen
tuottaja Nídia.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa