DAN AUERBACH: Keep It Hid

DAN AUERBACH
Keep It Hid
V2

The Black Keys -yhtyeen kitaristi-laulajana jo useamman levyn verran murhaavaa jälkeä tehnyt Dan Auerbach todistaa debyytillään, että soololevyissäkin voi olla järkeä. Keep It Hid -levyn kappaleet ovat luonnollisessa synkassa emoyhtyeen verevään bluesrockpaahtoon. Kuitenkin on helppo ymmärtää, miksi nämä raidat eivät olleet mukana Danger Mousen tuottamalla Attack & Release -kiekolla (2008). The Black Keysin tyylin loistavasti trimmanneeseen pakettiin olisi tullut turhia rönsyjä ja tyylillistä holtittomuutta.

Laiskanpulskeista hahmotelmista hulluun hoilotukseen poukkoilevat biisiaihiot ovat kuitenkin täysin julkaisukelpoista kauraa. Dan Auerbach temmeltää välillä kotikentällään tuimien bluesriffien parissa ja toisinaan piipahdetaan jopa popahtavan ilmaisun puolella. Raakana möyrivät kitarat ja tylyn funky rytmiikka varmistavat kuitenkin sen, ettei näköyhteys americanan tummaan alkulietteeseen katkea missään vaiheessa. Siellä täällä puksahtelevat rumpukoneet ja muut häirikköelementit sotkevat pakkaa mukavasti ja luovat anarkistista vastavoimaa juurevalle yleismeiningille.

Riehakkaan juoppobluessession, garagerockbileiden ja alkukantaisesta elektroniikasta inspiroituneen taidehörhön musiikkiterapiaistunnon risteytykseltä kuulostava Keep It Hid on kaikessa ruokkoamattomuudessaan mainio kokonaisuus. Sielukkaalla laululla sekasotkunsa taiten yhteen sitova Dan Auerbach on Jack Whiten ohella kiinnostavin 2000-luvun bluesrokkari.