Death metalia rauhallisuuden kautta – Decapitated löysi uudella levyllä balanssin

Decapitated
Anticult
Nuclear Blast

Puolan death metal -valio ponnistaa kolmen vuoden levytystauolta entistä groovaavampana ja selkeälinjaisempana. Takana ovat 2000-luvun alkupuolen kimurantit teknisen deathin levytykset – Decapitated on vuonna 2017 genrensä vanhempi valtiomies, jonka ei tarvitse enää todistaa kenellekään mitään. Anticult, yhtyeen seitsemäs albumi, murjoo seesteisen hallitusti ja rauhallisen brutaalisti, jopa tarttuvasti. Tyylillisesti tempoillaan grooven, thrashin ja jopa heavyn suuntaan, mutta ennen kaikkea levystä huokuu itsevarmuus ja rauhallisuus.

Yhtyeellä on myös genressään harvinainen kyky rakentaa kappaleensa niin, että kokonaisuudesta tulee enemmän kuin riffiensä summa. Jonkinlaiseksi popsensibiliteetiksi tätä kai voi kutsua, joskin bändin omien ehtojen viitekehyksessä. Kun Decapitated blastaa, se tuntuu sisuskaluissa asti. Kun se tunnelmoi, se on perusteltua. Kun se pomputtaa ja koukuttaa, se on nimenomaan taidokkaan sovittamisen – ja virtuoosimaisen soittamisen – seurausta.

Kolmen vuoden takainen Blood Mantra oli ehkä kappalemateriaaliltaan hivenen eeppisempi kuin uutuutensa, mutta toivottakaamme silti Decapitated ilolla tervetulleeksi takaisin!