Death metalin ohjelmanjulistus – Obituaryn kuolemaa värittää pahaenteinen groove

Obituary
Obituary
Relapse

Mikä tahansa yhtye ei voi sanoa olleensa mukana kehittämässä musiikkisuuntausta, mutta floridalaisella Obituarylla tämä meriitti on: 1980-luvun puolivälissä perustettu legenda on death metalin kaanonissa – Deathin ja Possessedin kannoilla, Cannibal Corpsen, Morbid Angelin ja Deiciden kanssa samoilla verijäljillä.

Nyt on tullut pioneerien kymmenennen levyn aika, ja ilmeisesti kyseessä on jonkinlainen ohjelmanjulistus, ainakin levyn otsakkeesta päätelleen. Obituaryn soinnissa kaikki on kuitenkin ennallaan: se perustuu edelleen kitaristi Trevor Peresin keskiääniseen riffittelyyn, rumpali Donald Tardyn persoonallisen bombastiseen kannutteluun ja veljensä Johnin mikrofoniin yrjöämiseen – kaikki hyveitä kuolometallin herkässä ilmaisussa.

Kuningaskappaleita on nytkin mukana: End It Now on nimensä veroisesti anthem kaiken loppumiselle ja It Livesin pahaenteisen hidas groove on Obituaryn jäljittelemätöntä tulkintaa: ainutlaatuista, hieman kömpelöä ja välittömästi tunnistettavaa.

Eihän tämä modernilta kuulosta, mutta ei ole tarkoituskaan. Ehkä uutuusalbuminsa häviää karvan verran 1990-luvun Cause Of Death- ja World Demise -klassikoille, mutta Obituary on silti vahvasti elossa.