DON HUONOT: Kultaiset apinat – hittejä ja harvinaisuuksia

DON HUONOT
Kultaiset apinat - hittejä ja harvinaisuuksia
Pyramid

Se alkaa chilipeppermäisellä Seireeni -hölkällä ja päättyy spectoriaanisiin mittoihin paisuvalla Hyvää yötä ja huomenta -kivireellä. Se on Suomen rohkeimman megabändin retrospektiivin ensimmäinen kiekko Hittejä ja se sisältää tasan 70 minuuttia paikallista musamaisemaa väkevästi sävyttänyttä säveltaidetta.
Don Huonot on varttunut julkisuudessa nyt kymmenen vuoden ajan, ja vaikka sitä harvempi skribentti liekään lopulta sanoiksi pukenut, on nelikon niskaan rivien välissä useinkin soviteltu suomalaisen rockin pelastajan viittaa. Tuore iskusävelmäkooste sukkuloi kattavasti kaikilla kuudella albumilla: esillä on paitsi ilmiömäistä materiaalia (Hyrrä, Kaunis painajainen, Suojelusenkeli sekä Hannu ja Kerttu), myös joitakin perin puolivillaisia esityksiä (Kissaihmiset ja Manimania).
Kahden cd:n paketin toinen puolisko esittelee Harvinaisuuksia. Mukana on puskutraktorina jyräävä Kultaiset apinat, törkeän erinomainen Metsänelävien puolustusliitto, kahjonhieno Avaruusorkesteri Bubl-A-Qumitu-L.A.Kii sekä kolmetoista muuta. Retki raottaa verhoja ja esittelee paineentasauskanavan, jonka puuttuessa Suomen ikioma U2 tuskin olisi ikinä luonut kaikkia Hittejä -levyn raitoja.
Don Huonojen välitilinpäätös on läpileikkaus professionaalista, mutta humaanista yhtyeestä. Kie von Hertzenin magneettisten kitaralinjojen, Jussi Chydeniuksen hypnotisoivan murskaavan rumputyön, Jukka Puurulan kivitalon kokoisten bassokulkujen sekä Kalle Aholan ilmeikkäiden äänikuvien kuljettama Kultaiset apinat kertoo sen, että stadionrokkareiksi voi näillä kyynisillä leveysasteilla moittia ihan muita porukoita.
"Työvoitto" -sanaa maistellen saimme nähdä ja kuulla, kuinka Don Huonot lopulta kaivoi esiin sen viisasten kiven, joka kielialueemme rajaamilla markkina-alueilla takaa yhtyeille työrauhan. Ennen Hyvää yötä ja huomenta -kiekon kaupallista läpimurtoa kvartetti oli levyjään alle 10 000 kappaletta myyvä kriitikoiden suosiossa paistatteleva kulttibändi. Mutta kun Hyvää yötä ja huomenta löysi tiensä peräti 60 000 fanin kotiin, joutuivat Kalle, Kie, Jukka ja Jussi viimeistelemään uutukaisensa vaativammissa olosuhteissa. Musiikkityylejä alati sekoittava yhtye vastasi Tähti -levyn myötä haasteeseen tylysti jatkamalla täysin omilla ehdoillaan.
Yhteishankkeissaan useamminkin kompastelleen kvartetin muusilla toivottavasti on tulevaisuudessa muutakin annettavaa kuin kolmenkympin kriisissä Apulannan kanssa väsätty turha Torremolinos 2000 EP.