DR. JOHN: Locked Down

DR. JOHN
Locked Down
Nonesuch

Tämän vuosituhannen hienoimpiin keikka­kokemuksiini kuuluu Dr. Johnin konsertti edinburghilaisessa kirkossa. Siinä yhdistyi monta tasoa: vanhan kirkon arkkitehtuuri kaikkine kristinuskon symboleineen, vastakohtanaan bändin rujo voodoo-rekvisiitta ja lopulta Dr. Johnin syvä musikaalisuus, aito karisma ja kyky tuoda taiteeseensa yhtä aikaa historia ja nykyisyys, arkitodellisuus ja tuonpuoleinen.

Dr. Johnin tuore albumi Locked Down on kuin suoraa jatkumoa tuolle toissa vuonna kokemalleni vedolle. The Black Keysin Dan Auerbach on lähtenyt yhteistyöhön 71-vuotiaan New Orleans -veteraanin kanssa. Dan tuottaa ja soittaa verevästi kitaraa, ja kun autotallien bluesrock kohtaa psykedeelisen gumbo-funkin, on lopputulos selkeästi enemmän kuin osiensa summa.

Dr. John on kuin vaivihkaa johdateltu oman mukavuusalueensa ulkopuolelle. Uudet soittokumppanit – etenkin rumpali Max Weissenfeldt ja basisti Nick Movshon – ovat tuoneet koko meininkiin svengaavaa tuoreutta. Samalla Dr. John on jättänyt tuon kovin tutun New Orleans -pianisminsa vähemmällä ja loihtii Farfisa-uruistaan huikeita sooloja.
Myös teksteissään on kelpo tohtorimme huimassa vireessä. Hänen sielussaan sykkii vahvana vallankumouksen ja katujen runous.