DRIVE-BY TRUCKERS: Brighter Than Creation’s Dark

DRIVE-BY TRUCKERS
Brighter Than Creation’s Dark
New West

On ilahduttavaa, miten cd:n alkuaikojen innoittamista maratonmittaisista albumeista on alettu palata lähemmäs optimaalista lp-mittaa. Drive-By Truckers sen sijaan iskee pöytään 19 biisiä, täyteen ahdetun cd:n. Se ei ole yllätys, kun ottaa huomioon, että yhtyeen tunnetuin teos on temaattinen tupla-albumi Southern Rock Opera (2001).

Kolmen paikoin hyvinkin äänekkääksi yltyvän, mutta enimmäkseen rempseää kantrirockpoljentoa rämpivän kitaran voimin Drive-By Truckers on kertonut hirtehisen huumorin sävyttämiä arkitragedioitaan jo reilun vuosikymmenen ajan. Jäseniä on matkan varrella vaihtunut, mutta vuodet ovat hioneet yhtyeen niin saumattomaksi, että nämä karheat ja paikoin luonnosmaisetkin southern rockit tuntuvat rullaavan eteenpäin kuin itsestään.

Levyllä vuorotellaan luontevasti ironisen punaniskarockin ja koskettavan kaihoisien kantriballadien välillä. Vaihtelua tuovat The Man I Shotin äänekäs grunge ja The Monument Valleyn hillitty tyylikkyys.

Ensimmäisen kuuntelun jälkeen on ilo huomata, ettei matkalle sattunut kuin lähinnä hyviä tai ihan pirun hienoja biisejä. Muutamaa pyöräytystä myöhemmin ei levyltä haluaisi karsia raitaakaan ja pian sitä olisikin jo valmis toiseen mokomaan.