Levyarvio: Ytimekkäästi ilman valitusvirsiä – Drive-By Truckersin uutuus uhkuu arkista voimaa

Drive-By Truckers
Unraveling
ATO

Patterson Hoodin ja Mike Cooleyn johtaman konkariyhtyeen kahdestoista albumi on raportti Yhdysvaltojen nykytilasta: uusien Drive-By Truckers -laulujen aiheet käsittelevät niin maan epäinhimillistä rajapolitiikkaa, joukkoampumisia kuin alati pahenevaa huumeongelmaa.

Maan poliittista ilmastoa ruodittiin jo American Band -albumilla (2016), ja surullisten havaintojen tekeminen jatkuu varsin synkkämielisellä The Unravelingilläkin.

Mistään valitusvirsistä ei kuitenkaan ole kyse vaan pikemminkin turhaumien purkamisesta. Yhtyeen yleisote on silti edellislevyä aavistuksen pidättyväisempi, ja tunnelmissa riittää sopivasti variaatiota. Särökitarat pauhaavat ja The Replacements -henkistä rymistelyä piisaa, mutta hengähdystauoillekin on sijansa.

Arkista voimaa uhkuva levy on tehty tutulla livenä purkkiin -mentaliteetilla: lopputulos on rouhean orgaaninen ja elävä – pienellä epävireisyydelläkään ei ole niin väliä.

Drive-By Truckersin tuotokset ovat usein olleet turhankin pitkiä, jopa tupla- albumin mittaisia, mutta The Unraveling tarjoaa tähän hyvää vaihtelua. Yhdeksän biisin ytimekkään kokonaisuuden pyöräyttää läpi 42 minuutissa.

Mainion rockalbumin päättää yli 8-minuuttinen bensankatkuinen jamiraita Awaiting Ressurrection. Sen ansiosta levystä jää erityisen väkevä jälkimaku.