ED HARCOURT: From Every Sphere

ED HARCOURT
From Every Sphere
Heavenly

Nyt 25-vuotias Ed Harcourt teki valtaisan vaikutuksen vuonna 2000 ilmestyneellä Maplewoodilla. Demoista koostuva, vain kuuden kappaleen mittainen julkaisu ihastutti maanläheisellä soundillaan ja upeilla lauluillaan. Harcourtia verrattiin onnistuneesti pianoa soittaviin klassisiin lauluntekijöihin, Carole Kingistä Tom Waitsiin. Vain vähän myöhemmin julkaistu ensimmäinen täyspitkä Here Be Monsters ei aivan onnistunut täyttämään sille ladattuja odotuksia, vaikka hieno levy onkin. Pitkähkön tauon jälkeen on vuorossa albumi numero kaksi. Tässä välissä Harcourtin pitkäaikainen suhde on ehtinyt tiensä päähän ja tottakai kaikuja siitä kuullaan ainakin jollain näistä lauluista. Mistään itsesäälissä rypemisestä ei kuitenkaan ole kysymys.

From Every Sphere vakuuttaa heti ensitahdeista alkaen, Bittersweetheart houkuttelee mukaan yksinkertaisella pianokuviollaan ja kauniilla melodiallaan. Seuraavaksi kuultava All Of Your Days Will Be Blessed käynnistyy mukavasti kitisevillä poljettavilla uruilla ja kasvaa vahvan lyriikan avustamana kohti kiihkeänä hakkaavaa kertosäettä. Tunnelma hieman katoaa Ghostwriterilla, joka kuulostaa kovin väkinäiseltä. Samalla tavalla Undertaker Strut erottuu epäedullisesti muuten niin yhtenäisestä kokonaisuudesta. Bleed A River Deep on käsinkosketeltavan hauras ja Metaphorically Yours on suorastaan pakahtua rakkauden huumaansa. Muun muassa Tom Waitsin kanssa työskennellyt levyn tuottanut Tchad Blake on onnistunut luomaan levylle erittäin onnistuneen tunnelman. Äänimaailma on yleisilmeeltään edeltäjäänsä paljon paksumpi ja tummempi.

From Every Sphereltä löytyy myös laulu, jota uskaltaa jo nyt tituleerata yhdeksi vuoden kappaleista. Intensiivinen Watching The Sun Come Up on loistelias kuvaus siitä hetkestä, kun tajuaa pystyvänsä jättämään raskaan eron vihdoin taakseen ja suuntaamaan katseensa kohti tulevaisuutta. Harcourt repii äänensä julistaessaan: "It feels nice watching the sun come up and I've realised I can never return/ Baby, it feels good watching the sun come up, I can attack the day with a will to burn/ COME ON, COME ON!"