Surullisen aikakautemme tulkkina takaisin kartalle – Ed Harcourtin uusi soolo sisältää synkkiä sävyjä

Ed Harcourt
Furnaces
Polydor

Ed Harcourtin ura oli 2000-luvun alkuvuosien singer/songwriterbuumin myötä hyvässä nosteessa. Miehen kaksi ensimmäistä albumia, Here Be Monsters (2001) ja From Every Sphere (2003) noteerattiin Suomessakin korkealla, mutta pian Harcourtin tähti alkoi laskea.

Harcourtin soolouran hiipuessa leipä löytyi luonnollisesta paikasta – kirjoittamalla kappaleita nimekkäille pop-tähdille. Harcourtin kynästä on lähtenyt kappaleita Paloma Faithille, Sophie Ellis-Bextorille ja Jamie Cullumille.

Furnaces on uusi startti Harcourtin soolouralle. Tuottajalegenda Mark ”Flood” Ellisin värvääminen on ollut Harcourtilta oiva veto, sillä samalla Harcourtin musiikkiin on tullut lisää tummia sävyjä ja särmikkyyttä. Se, että Harcourtin aiemmin maanläheinen ja akustinen äänimaailma on saanut rinnalleen Depeche Modesta ja jopa Nine Inch Nailsista muistuttavia sävyjä, on ainoastaan virkistävää. Hieno esimerkki tästä on apokalyptinen Nothing But A Bad Trip – kappale, jossa Harcourt kommentoi surullisen sekaista aikakauttamme, jossa Trumpin, Faragen ja Boris Johnsonin kaltaiset sarjakuvarosvot pääsevät oikeasti vallankahvoihin kiinni.

Furnaces osoittaa että Harcourtin uutta henkeä uhkuvalle soolouralle on varmuudella tilausta laajemmassakin mittakaavassa.