EMMA SALOKOSKI ENSEMBLE: Veden Alla

Arvio julkaistu Soundissa 8/2008.
Kirjoittanut: Jani Sipilä.

Emma Salokoski vetää nyt sanattomaksi. Veden alla on upeasti sovitetuista lainoista, hänen säveltämistään sekä hänelle sävelletyistä biiseistä rakennettu tunteikas albumi. Levy alkaa Dave Lindholmin Ja sinun äänesi -kappaleella ja mukana on J.

Arvio

EMMA SALOKOSKI ENSEMBLE
Veden Alla
Texicalli

Emma Salokoski vetää nyt sanattomaksi. Veden alla on upeasti sovitetuista lainoista, hänen säveltämistään sekä hänelle sävelletyistä biiseistä rakennettu tunteikas albumi. Levy alkaa Dave Lindholmin Ja sinun äänesi -kappaleella ja mukana on J. Karjalaisen Emmalle säveltämä Rakkaus polttaa, Tuomon Lamppulaulu, Tuomari Nurmion Kurjuuden kuningas ja hieno suomennos Bob  Dylanin Girl From The North Country -kappaleesta.

Kaikesta tästä jo ensi kuulemalta erottuu omaan kauneuteensa Veden alla -biisi. Tämä The Rasmuksen Eero Heinosen sävellys värisyttää tunteita. Heinonen lähetti sen Emmalle englanninkielisenä demona Under The Water, jonka tuomien ajatusten ympärille Emma teki syvälle mieleenpainuvat lyriikat. Pianon ja akustisen kitaran ylle hän laulaa:”Joo mä tiedän/on veden pinta kaukana/en nää pohjaan/en näe onko sen alla aukea tai aita/jotka mut voi kerralla hotkaista.” Koko biisi tuntuu kasvavan tämän surumielisen tarinan mukana. Se kuulostaa siltä kuin olisi itsestään syntynyt, niin kuin Thom Yorke väittää Street Spiritin syntyneen. Voin vain kuvitella kuinka tämä kappale kärsisi, jos sen laulaisi kuka tahansa muu kuin Emma Salokoski.

Bob Dylanin Girl From The North Country kääntyy levyllä Pohjan pojaksi. Jokaiselle muusikolle on aina hieman riski kääntää Dylania, mutta Emma ei onneksi sorru liikayrittämiseen ja hän on onnistunut säilyttämään Dylanin rentouden. Girl From The North Country ei omiin Dylan-suosikkeihini ole koskaan kuulunut, mutta turha Emma Salokoski Ensemblen taituruutta tämänkään takia on kritisoida. Salokoski kuuluu tämän maan ja tämän ajan parhaisiin artisteihin, ei siinä mitään.

Lisää luettavaa