ENSIFERUM: Ensiferum

ENSIFERUM
Ensiferum
Spinefarm

Ensiferumilla kaikkine esiasteineen on ikää puolen vuosikymmentä ja bändi on ehtinyt hankkia ansiokkaasti underground-kannuksia, ennen kuin se allekirjoitti levytyssopimuksen. Ensiferum on rikas kokemus erilaisia metallivivahteita kalmaosastolta sankariheviin. Merkittävin mauste kuitenkin löytyy folk- ja kansanmusiikkiperinteeseen vivahtavista sävyistä. Joo, voihan niitä yhtäläisyyksiä etsiä Amorphikseenkin, mutta kyllä Ensiferum on liikkeellä ennen kaikkea omin eväin.
Ensiferumin konsepti ei ehkä ole maailmaan omaperäisin, mutta mitä sitten. Bändin biisit ovat sävellyksinä ensiluokkaisia. Yhtyeen asenteessa ja lähtökohdissa on ankaruutta, mutta mahtipontisten melodioiden ansiosta kappaleista löytää useampiakin ulottuvuuksia. Yhtyeellä olisi ollut biiseissään kyllä varaa sovittaa niitä huolellisemminkin, sillä pitkän albumin läpi kestävä tykitys on hengästyttävä kokemus. Huolellisemmalla miettimisellä kappaleista olisi takuulla ollut helppo kaivaa lisääkin sävyjä menettämättä mitään biisien voimasta, ja samalla levystäkin olisi muotoutunut elävämpi kokonaisuus.
Soundiensa puolesta Ensiferumin debyytti on kohdallaan. Harvoin kuulee yhtä kuulaita ja selkeitä soundeja. Instrumenttien nyanssit erottuvat puhtaasti, mutta jyrinä lyö kasvoille siellä missä pitääkin.
Ensiferum on erinomainen tulokas, ja debyytiltä löytyy runsain mitoin hyviä puolia. Ensi kerralla voi jo hyvällä syyllä odottaa sitä paljon puhuttua napakymppiä.