ERI ESITTÄJIÄ: Osaa mieskin sanoittaa – Mikko Saarelan lyriikoita eestä äffään

ERI ESITTÄJIÄ
Osaa mieskin sanoittaa – Mikko Saarelan lyriikoita eestä äffään
Poko Rekords

Mikko Saarelan sanoituksia leimaavat punk-aikoina omaksuttu suorasanaisuus ja yhteiskunnallinen tietoisuus, uuden sukupolven kielikuvien jalostus ja väliin karkeastikin hiotun riimittelyn riemastuttava nokkeluus. Sanoitusten keskeiset tulkit, Martti Syrjä ja Pekka Myllykoski, ovat ulosannissaan selvästi samanhenkisiä ja usein rustanneetkin seuraksi riimin tai pari. Eppu Normaalin riehakkain aika kattaa kokoelmasta noin kolmanneksen, Freud, Marx, Engels & Jungin härmänkantri neljänneksen. Omat bändit, futuhuttua keittävä Organ ja cajunkurttua näpelöivä U-Bayou, höystävät mainiosti viiteen teemakokonaisuuteen jaettua tuplalevyä

”Rakkauslaulut” kehittyvät katupoikien ja rock-kukkojen lemmentilityksistä valkoisen roskaväen ja cowboy-saluunojen kaljasukelluksiin. Ronskein erotiikka kiteytyy Freukkarien Akneboppin’-itsesaastutukseen sekä Raaka-Arskan Roudari-Haniin (Roadrunner). Rakkautta seuraavat ”Rauhan ja suvaitsevaisuuden” lyyriset otokset, joista etenkin Lili Marleen ja Buuri Johannesburgista kiteyttävät sanomaa suurella kämmenellä. ”Luonto ja eläimet” saavat äänitorvikseen myös Peitsamon, Popedan ja Pelle Miljoonan, joka riekkuu Talaskangas Rapissa ensiaallon läppäartistien seurassa.

”Politiikan” osiossa kuullaan pörheimmät Eppu-syytökset ryömivän Suomen ja valittavan vanhan polven alennustilasta. Suomeen syntymisen lottovoiton kuittaa Freukkarien mainio luuserikuvaus Kolme ja lisänumero. ”Pop-kulttuuriset” lausunnot ovat viimeinen teema, jossa raisu ja nopea rock-filosofia muuntuu mietitymmäksi pohdiskeluksi taiteen ja viihteen synteesistä sekä aidoista iloista. Luistavat lyriikat ja niiden inspiroimat muusikot tuottavat rytmisesti repäisevän retrospektiivin, jonka kommentit ovat edelleen yhtä purevat.