THE FIVE CORNERS QUINTET: Hot Corner

THE FIVE CORNERS QUINTET
Hot Corner
Ricky-Tick Records

Aina kun Viiskulman vitonen astuu lavalle tai pyörii levylautasella, koko ruumiin valtaa kokonaisvaltainen hyvänolontunne, jollaisen stimuloimiseen tarvitaan useimmiten joko reseptiä tai diileriä. Tuottaja Tuomas Kallio ja renessanssisankari Antti Eerikäinen eivät ainoastaan luoneet ainutlaatuista ja perinnetietoisuudessaan oivaltavaa lahjaa jazzille, vaan he soivat sille toisen elämän täysiverisenä orkesterina, josta ei potkua puutu.

Ajanmukaisesta sample-työskentelystä alkusysäyksensä saanut Five Corners on kasvanut yhtyeeksi sitten ensilevynsä, mutta se edustaa edelleen omintakeista toisen käden lähteitä tulkitsevaa aikalaisajattelua. Siinä määrättyyn hetkeen voimakkaasti nivoutuva moderni jazz muuntuu eläviksi muistoiksi kaukaisesta menneestä, jota kaksikko sekä useimmat heidän muusikkoystävistään ja kuulijoistaan eivät ole todistaneet koko elinvoimaisuudessaan.

Jos äänitteet ovat jollakin perustavanlaatuisella tavalla muovanneet musiikin kokemista, ne ovat purkaneet äänen ja ajan sidoksia, ja tässä viitekehyksessä Jack Kerouacia jo 27 vuotta sitten muistaneen Mark Murphyn ja Okoun tähdittämä Hot Corner on fantastinen elämys. Jukka Eskolan ja Teppo Mäkysen kaltaisten taitelijoiden siunaama ja tuotannoltaan viimeistelty toinen albumi on koettava jo nyt, 2000-luvulla, kun aika ja ääni vielä elävät yhdessä.