Foals: What Went Down

Foals
What Went Down
Warner

Brittiläinen Foals on tullut kauaksi Antidotesin (2008) kulmikkaiden kitarariffien indie rockista, josta Foalsin kohdalla käytettiin nurinkurista math rock -termiä. Antidotesin jälkeen mahtipontisia tehokeinoja musiikissaan hyödyntävä Foals on kulkenut emo rockillaan kohti stadioneja. What Went Down on toistaiseksi tämän tien synkin ja samalla mielikuvituksettomin manifesti, jonka ponnettomana lippulaivana toimii niin tekstuaalisilla kuin tuotannollisilla kliseillä kyllästetty single Mountain At My Gates.

Tuottaja James Fordin kädenjälki on hyvin tunnistettavaa, kun vertaa levyä esimerkiksi viimeisimpiin Mumford & Sonsin ja Florence + The Machinen levyihin, joiden yllätyksetön stadioneita varten suunniteltu tuotanto on myös Fordin käsialaa.

Parhaimmillaan Foalsin kuulas ja melodinen instrumentaatio kuulostaa edelleen hyvältä ja kitaroinnissa kuulee 2000-luvun alun indie rockin perinnön. Vaivaantumiselta ei voi kuitenkaan säästyä Yannis Philippakisin laulaessa verisistä nyrkeistään, vuorista ja tapaamisista joen varrella.

What Went Down on mielenkiintoinen levy sikäli, että se ilmentää täysin sitä, miltä brittiläisen valtavirran rockin halutaan kuulostavan aikana, jolloin kuunnelluimpia kappaleita suoratoistopalveluissa ovat mahtipontiset EDM-pökäleet.