FUN: Szklarska Poreba

FUN
Szklarska Poreba
If Society

Fun ei hämmentävästä albumin nimestään huolimatta ole puolalainen rap-ryhmä, vaan ihan kotimainen äkkiväärää ja raastavaa rockia soittava trio. Vaikutteet on napsittu 90-luvun alun indie-piireistä, jolloin Amphetamine Reptile -levy-yhtiö ja Steve Albini eri yhtyeineen kilpaa riipivät instrumenteistaan mahdollisimman rumia sointuja. Kotomaan hengenheimolaisista ilmeisin on tietysti Deep Turtle, johon matkaa kaventaa myös Pentti Dassumin toimiminen albumin taustajoukoissa.

Fun kikkailee, metelöi ja nauttii soittamisestaan. Persoonallisesta ja osin vaikeastakin musiikistaan huolimatta se ei silti sorru turhaan kyvyillään elvistelemiseen tai itsetarkoitukselliseen vaikeuteen. Raastavat kitarasoundit ja huutolaulu ovat merkki tietoisesta anteeksipyytelemättömyydestä, mutta toistuvasti käytettyinä ne tekevät kuuntelusta tarpeettoman raskasta.

Szklarska Porebaa kuuntelemalla ymmärtää, miksi Fun pitää yhtenä esikuvanaan Charles Bukowskia. Mutta ennen kaikkea on jumalattoman hienoa, että vielä sentään jotkut uskaltavat suoraselkäisesti ilmaista itseään ilman kompromisseja.