Globaalisti vanhan maailman suomalainen – Jaakko Laitisen etnomatkalla sattuu ja tapahtuu

Arvio julkaistu Soundissa 11/2016.
Kirjoittanut: Ari Väntänen.

Arvio

Jaakko Laitinen & Väärä raha
Näennäinen
Playground

Lappilaislähtöinen etnobändi tarjoilee kolmannella albumillaan suvereenia soitantaa, taitavasti punottua lyriikkaa ja omaperäistä tulkintaa railakkaassa rajat auki -hengessä.

Monikulttuurisella Näennäisellä soivat Balkanin rytke, Turkin pippurisuus, notkahteleva kreikkalainen poljento ja Lähi-idän skaalat, mutta myös humaanilla kaurismäkihuumorilla ja slaavihaikeudella luotu puoliparodinen vanhan maailman suomalaisuus. Ilman eksoottista kielisoitinta Kultainen keskitie sopisi lappilaiselle humppalavalle. Urbaanimpaa kotimaista ajankuvaa ja dystopiaa tarjoaa Supermarketin parkkipaikalla.

Vahvan oman materiaalin joukossa on vähän lainattuakin. Kännissä ja pilvessä on sota-aikana heroiiniin kuolleen kreikkalaisen buzukistin Anestis Deliasin rembetiko-kappale, ja Valheet ja kahleet on sävellyksenä peruja Venäjän ja Ukrainan hämärretyiltä rajoilta. Väärä raha osaa asiansa niin, etteivät toisten biisit törrötä joukosta.

Kaiken kaikkiaan Näennäinen saa maapallon vaikuttamaan paikalta, jonka asukkaat ovat miellyttävän erilaisia mutta pohjimmiltaan melko samanlaisia.

Lisää luettavaa